Naslovna > Automobili > Lexus > IS > Elegantniji, ali ne i snažniji

Lexus IS 2021.

Elegantniji, ali ne i snažniji

Iako je Lexus IS prisutan na tržištu oko dvije decenije, u segmentu kompaktnih luksuznih automobila djeluje pomalo zapostavljeno na tržištu. Ako se uzme u obzir da su mu rivali na tržištu BMW Serija 3, Mercedesova C Klasa i Audi A4, razumljivo je zašto je to tako, ali Lexus se nada da će modelom za 2021. godinu „obrnuti polaritet“...

Pored redizajniranih svjetlosnih grupa i prednje maske, novi Lexus IS dobija oblikovaniji, mišićaviji profil. Sa novom serijom dolaze i novi 18-inčni ili opcionalni 19-inčni BBS sportski naplaci. Što se tiče pogona, novi IS koristi identične agregate kao i prethodna generacija, sa istim rasponom snage. Osnovna varijanta IS 300 sa pogonom na zadnju osovinu je opremljena dvolitarskim četvorocilindarskim turbo agregatom od 241 KS. IS 300 sa pogonom na sva četiri točka dobija snažniji 3,5-litarski V6 agregat od 260 KS, a vrh ponude čini IS 350 sa pogonom na zadnje ili sva četiri točka sa 3,5-litarskim V6 ageratom od 311 KS.

 

 

 

 

Oba modela sa pogonom na zadnju osovinu prenose snagu putem osmostepenog automatskog mjenjača, dok verzije sa pogonom na zadnju osovinu dobijaju šestostepenu automatsku transmisiju. IS 350 sa RWD postiže ubrzanje od nule do 96 km/h za samo 5,6 sekundi, dok varijanta sa AWD to dostiže za 5,6 sekundi. F Sport paket je  dostupan isključivo na modelima IS 350. Iako podvozje nije sasvim novo, Lexusovi inžinjeri su temeljno izmjenili ovjes modela IS kako bi sportski osjećaj u toku vožnje postao izražajniji. Kupci modela IS 350 F Sport takođe mogu odabrati paket Dynamic Handling sa adaptivnim ovjesom. Lexus se nada da će ove izmjene i unapređenja dovesti do bolje dinamike na cesti.

 

 

 

 

Unutrašnjost je pretrpjela blage izmjene i nudi više tehnoloških rješenja. Kao standardni dio opreme u IS dolazi 8-inčni infotaiment sistem osjetljiv na dodir ili opcionalno veći od 10,3 inča. Sistemi poput Apple CarPlay, Android Auto i Amazon Alexa se podrazumijevaju, ali su kontrolne opcije identične kao na prethodnom modelu. Novi IS takođe dobija Lexusovu sigurnosnu opremu najnovije generacije pod nazivom Lexus Safety System+ 2.5. Ovaj paket uključuje automatsko kočenje u slučaju nužde sa detekcijom pješaka i biciklista i sistem upozorenja na mogući sudar.  Naprednija oprema kao što je adaptivni tempomat sa start/stop sistemom, prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje o izlasku iz vozne trake, dostupne su uz doplatu.

 

 

 

Za sada još uvijek nema podataka o cijenama modela IS za 2021. godinu, ali bi do kraja godine trebale biti poznate...

Datum objave: 16/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook