Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > E klasa > Elegantniji i snažniji

Mercedes-Benz E Klasa Cabriolet/Coupe

Elegantniji i snažniji

U jeku otkazivanja sajma u Ženevi, Mercedes je počektkom proteklog mjeseca skinuo „veo tajni“ sa svoje nove i unaprijeđene E Klase. Kao što se i očekivalo, modeli E Klase Coupe i Cabriolet sada dobjaju isti tretman kao i limuzina...

Najočiglednije izmjene na modelima Coupe i Cabriolet se mogu vidjeti na prednjoj fasciji, gdje se ističu nova LED svjetla i restilizovana zakošena rešetka hladnjaka. Zadnje svetlosne grupe ostaju nepromijenjene, odnosno jednake kao na predhodnicima. Nova stilizacija bez sumnje poboljšava ukupan izgled osnovne verzije E Klase, a kupci koji su sportski orijentisani uvijek imaju na raspolaganju AMG liniju koja pored specifičnih karoserijskih dodataka nudi i AMG naplatke veće od standardnih 18 inča.

 

 

 

 

Unutrašnjost ipak nudi značajnije izmjene, gdje pored novih materijala za presvlačenje dolazi i Mercedes-Benz MBUX infotaiment sistem kao standard. Ovaj sistem sadrži veliki 12,3-inčni centralni displej osjetljiv na dodir sa Apple CarPlay i Android Auto podrškom i digitalni instrument pokazivač istih dimenzija. Za upravljanje infotaiment sistemom umjesto rotirajućeg dugmeta, sada su tu komande na upravljaču i najnoviji sistem glasovne kontrole Hey, Mercedes.

 

 

 

 

 

Sigurnost je takođe na visokom nivou i E Klasa Cabriolet i Coupe su opremljeni sistemima automatskog kočenja u nuždi, asistencije prilikom parkiranja sa kamerom od 360 stepeni i blind spot control u standardnom paketu opreme. Stavke kao što su displeji u naslonima za glavu i napredni Driver Assistance paket su dostupne isključivo uz doplatu.

 

 

 

 

 

 

Najveća unapređenja na novoj E klasi za 2021. godinu su na pogonskim jedinicama. E450 je sada opremljen trolitarskim linijskim šestocilindrašem sa EQ Boost sistemom koji isporučuje 362 KS i 500 Nm obrtnog momenta. Sa druge strane, AMG E53 je je opremljen istom pogonskom jedinicom ali iz njega „izvlači“ 429 KS i 520 Nm obrtnog momenta. Ovaj novi pogonski sklop dolazi uparen sa novim devetostepenim automatskim mjenjačem na svim nivoima i prenosi snagu na zadnju osovinu ili sva četiti točka preko 4Matic sistema. Mercedes nije precizirao njihovo ubrzanje, ali istakao je elektronski limitiranu maksimalnu brzinu od 210 km/h.

 

 

 

Mercedesovi modeli E klase Coupe i Cabriolet za 2021. godinu bi trebali stići na tržište krajem ove godine, a informacije o cijenama još uvijek nisu objavljene...

Datum objave: 27/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook