Naslovna > Automobili > Bentley > Batur > Električna budućnost brenda je počela

Bentley Mulliner Batur

Električna budućnost brenda je počela

Bentley će proizvesti samo 18 primjeraka Mullinera Batura po visokoj cijeni od 1,65 miliona funti, a kao što se moglo pretpostaviti, svaki je već rezervisan. Proizvodnja počinje početkom 2023. nakon završetka finalnog testiranja, a očekuje se da će prvih nekoliko primjeraka stići do kupaca kasnije iste godine...

Po prvi put nakon dugo vremena, Bentleyjevi automobili će izgledati malo drugačije. Novi Bentley Mulliner Batur coupe je predstavljen ove sedmice u Montereyu u Kaliforniji i pokazuje kako će svi modeli izgledati u budućnosti. Batur na nekoliko načina odudara od sada već bivšeg Bentleyjevog dizajnerskog jezika. Podijeljeni zaobljeni farovi su nestali, a ovaj kupe ima elegantna trostruka svjetla sa LED trakama koji strše prema prednjim blatobranima, takođe nova maska je evoluirala i sad ima agresivne detalje na braniku, a zadnja svjetla su još tanja nego ranije.

 

 

 


Batur je kreirao direktor dizajna Andreas Mindt i njegov tim u Bentleyju. Mindt se pridružio Bentleyju 2021. godine nakon 25 godina na drugim mjestima unutar Volkswagen Grupacije radeći sa brendovima kao što su VW i Audi, a poznat je i po tome što je dizajnirao električni Audi E-Tron. Poput E-Tron-a, Mulliner Batur će voditi Bentleyjev stil dok proizvođač automobila prelazi u proizvodnju električnih vozila kao dio svoje strategije "Beyond100". Bentley se nada da će biti potpuno električni do 2030. godine, ali sam Mulliner Batur nije električan. Bentleyjev sveprisutni 6,0-litarski W12 agregat sa dva turbo punjača proizvodi 730 KS i 1.000 Nm obrtnog momenta. Ovo je najsnažniji automobil koji je kompanija ikada napravila, a vozi se na vrhunskom vazdušnom vješanju koje dolazi sa električnim aktivnim anti-roll sistemom, elektronskim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem i upravljanjem na sva četiri točka.

 


Unutrašnjost Batur-a se ne razlikuje toliko dramatično kao eksterijer, jer je inspirisana prošlogodišnjim Bacalarom. Kabina zadržava svoj identitet u stilu Bentleyja sa ažuriranim materijalima prilagođenim stilu svakog kupca – sve je urađeno imajući na umu ekološke norme, naravno. Unutar Batura dostupna su tri izbora održivih materijala: škotska i italijanska koža, kao i Dinamica vještački antilop. Tepisi su napravljeni od recikliranog prediva, prvi put za kompaniju, a umjesto karbonskih vlakana, Bentley koristi kompozit od prirodnih vlakana za koji kaže da je održiviji od karbona.

Datum objave: 22/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook