Naslovna > Automobili > Ford > Mustang > Električna zvijer iz Fordove radionice

Ford Mustang

Električna zvijer iz Fordove radionice

Na sajmu SEMA u Las Vegasu, Ford je otkrio jednokratni električni prototip Mustang, koji može proizvesti 900 KS preko ručnog mjenjača sa šest brzina.

Automobil nazvan 'Litium' i razvijen u saradnji sa kompanijom Webasto, i put je prema Fordovom nadolazećem 'Mach E' potpuno električnom SUV-u, koji bi trebao biti otkriven na sajmu automobila u Los Angelesu kasnije ovog mjeseca. Lithium ima nekoliko nadogradnji u odnosu na standardni Mustang. Ovom modelu Ford je dodao dijelove karoserije od karbonskih vlakana i 20-inčne naplatke. Takođe dobija Fordov Performance Track Handling Pack, dodajući modifikovane prednje nosače i opruge koje spuštaju automobil približno jedan centimetar bliže tlu, kao i prednje kočnice sa šest klipova.

 

Unutrašnjost zadržava gotovo isti izgled kao i standardni automobil, ali novitet je modifikovani 10,4-inčni info-ekran osjetljiv na dodir. Prototip takođe dobija četiri nova pogonska načina rada - režim Valet, Sport, Track i Beast, koji su stepenasti po redosledu i mogućnosti izbora putem ekrana. Točkovi i konzola, unutrašnjost vrata i zupčanik dolaze u plavoj boji. Ispod poklopca motora tipični Mustang V8 zamjenjuje se dvo-jezgrenim električnim motorom Phi-Power koji je uparen s 800-voltnom Webasto električnom baterijom. Snaga od 900 KS i 1356Nm najvećeg obrtnog momenta prenose se putem šestostepenog ručnog mjenjača.

Datum objave: 08/11/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook