Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Električni automobil s najmanjom cijenom na ruskom tržištu

Lada e-Largus

Električni automobil s najmanjom cijenom na ruskom tržištu

"Lada e-Largus" će biti dostupna u verziji putničkog automobila i kombija, a trenutno se testiraju prototipovi na terenu i u laboratorijama...

"AvtoVAZ" je predstavio svoj novi električni automobil "Lada e-Largus" u fabrici u Iževsku. Direktor kompanije Maksim Sokolov je rekao da će cijena novog automobila biti konkurentna, jer je proizveden u Rusiji i ima podršku države. Sokolov takođe naglašava da je još rano objaviti cijenu, s obzirom na prognozu inflacije za 2024. godinu, ali cilj je da "Lada e-Largus" bude najjeftiniji ruski električni automobil. "Lada e-Largus" se razlikuje od drugih projekata drugih proizvođača jer se sastoji od dijelova iz Rusije, a ne iz inostranstva. "AvtoVAZ" je najavio ovaj projekat još avgusta, a plan je da prva partija prototipa bude proizvedena krajem 2023. godine.

 

 

 


Elektromotor sa permanentnim magnetima jačine 110 kW/150KS je instaliran na putnička vozila i karavane, a litijum-jonska baterija ima kapacitet od 60 kWh. Domet automobila sa jednim punjenjem je najmanje 400 km u NEDC ciklusu, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 145 km/h. Ubrzanje do 100 km/h trebalo bi da traje manje od 10 sekundi. Serijska proizvodnja električnog automobila počinje 2024. godine, kako je naglasio Sokolov.

Datum objave: 27/12/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook