Naslovna > Automobili > Renault > Megane > Električni crossover sa dometom od 450 km

Renault Megane E-Tech

Električni crossover sa dometom od 450 km

Prvi električni crossover francuskog proizvođača je, nakon konceptne, prikazan i u serijskoj varijanti neposredno pred zvanično predstavljanje, a početak proizvodnje se najavljuje za 2022. godinu...

U Renaultu su odlučili prvi put prikazati konačan izgled svog novog crossovera Megane E-Tech koji će biti i zvanično predstavljen do kraja ove godine. Prikazani primjerak sa šarenom maskirnom bojom je prvo od 30 probnih vozila koja će se koristiti u završnoj fazi razvoja i testiranja na javnim saobraćajnicama koje će početi ovog ljeta. Kao što su i obećali u Renaultu, silueta i veliki broj dizajnerskih detalja su slični konceptnom modelu, a odbačeni su samo elementi koji nisu bili prilagođeni serijskoj proizvodnji. Dimenzije Meganea E-Tech su slične modelu Ariya, koji je predstavio partnerski Nissan, što i nije neobično jer dva modela dijele CMF-EV platformu razvijenu u sklopu alijanse. Francuski električni crossover se ipak jasno razlikuje od japanskog ravnijom linijom krova i nešto elegantnijim linijama.

 

 


U Renaultu su potvrdili da će električni motor od 218 KS smješten na prednju osovinu biti isti kao i u konceptnoj verziji. U pod vozila je smješten paket baterija od 60 kWh koje pogone elektromotor Meganea E-Tech do maksimalnog dometa od 450 km, koji je ostvaren na zvaničnim testiranjima. Još uvijek nije poznato da li će se na listi agregata naći i Nissanov električni motor sa 306 KS, pogonom na sve točkove i većom baterijom od 87 kWh koji pogoni Ariyu. Enterijer je do sada prikazan samo na teaser renderima, a očekuje se da će pratiti moderne trendove uklanjanjem viška fizičkih tastera i njihovom zamjenom velikim ekranima digitalne instrument table i infotainment sistema. Ravan pod nove platforme će obezbjediti više prostora u kabini uz povećanje prtljažnika, čime se ciljaju porodični kupci. Megane E-Tech će se proizvoditi u Renaultovoj fabrici u gradu Douai gdje se trenutno sklapaju modeli Espace, Scenic i Talisman, a prodavaće se uporedo sa klasičnom hatchback i karavan varijantama Meganea.

Datum objave: 08/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook