Naslovna > Komercijalna vozila > Električni dostavnjak za urbane zadatke
FOTO GALERIJA (10)

Mercedes eSprinter

Električni dostavnjak za urbane zadatke

Nakon malih i kompaktnih dostavnih automobila struja počinje da pogoni i veća komercijalna vozila poput kombija. Mercedes je jedan od prvih proizvođača koji će u 2020. godini svojim kupcima da ponudi električni kombi na bazi novog Sprintera…

 

Samo godinu dana nakon što je svjetskoj javnosti predstavio prve prototipove električnog Sprintera, Mercedes je ovaj kombi ponudio i u velikoserijskom izdanju. Iako je riječ o potpuno električnom vozilu s vana nema vidljivih dizajnerskih razlika u odnosu na standardnog Sprintera. Podsjećamo da se aktuelni Mercedesov kombi može dobiti u 1.700 različitih konfiguracija, što ga čini jednim od najsvestranijih modela na svijetu. Kupcima se nudi sa čak osam različitih dužina šasije, šest različitih oblika karoserije, tri vozačke konfiguracije, a tu je i više nivoa nosivosti i ukupne dozvoljene težine do 5,5 tona. Mada na prvi pogled izgleda da je potpuno ista kao na standardnim modelima pokretanim motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem maska eSprinter ipak krije jednu tajnu. Ona se nalazi iza Mercedesovog znaka, koji u suštini predstavlja poklopac od kontakta na koji se priključuje kabl električnog punjača. Jednostavni plastični branik i svjetla sa halogenim sijalicama skreću pažnju sa stilizovanog logotipa sa natpisom „electric“ koji se nalazi na prednjem krilu i koji će biti još jedan od znakova raspoznavanja električnog modela, kada na njemu ne budu plave naljepnice i reklamni natpisi kao što je to slučaj sa promotivnim modelom eSprintera, koji se u vidu standardne stilizovane oznake nalazi i na zadnjim vratima.   

 

 

Unutrašnjost tovarnog dijela otkriva još jednu specifičnost električnog Sprintera, odnosno rezervni točak, koji se nalazi na postolju iznad zadnje osovine i koji je morao da se pomjeri sa svoje standardne pozicije ispod vozila, zbog seta baterija ugrađenih u podu. Podsjećamo da je eSprinter dostupan sa dva različita paketa baterija od 41 ili 55 kWh. Slabiji paket baterija omogućava autonomiju od 120, a jači od 168 kilometara, što je prema Mercedesu dovoljno za dnevne potrebe većine gradskih i lokalnih dostavnih službi. Za punjenje baterija na danas najčešćem 7,2 kW punjaču potrebno je oko šest sati za manju, odnosno osam za snažniju bateriju. Pogon se ostvaruje preko jednog 85 kW elektromotora sa 295 Nm obrtnog momenta, koji je ugrađen na prednju osovinu. Najveća brzina se zavisno od potreba može elektronski limitirati na 80, 100 i 120 km/h. Maksimalna korisna nosivost eSprintera u kombinaciji sa jačim baterijama iznosi 891 kilograma, a sa slabijim 1.040 kilograma. Enterijer vozila je oblikovan i uređen u skladu s njegovom radnom namjenom, sa plastičnim trokrakim upravljačem, jednostavinim audio sistemom, mnoštvom tvrde plastike i tek ponekim ukrasnim detaljem. Na putnom računaru analogne instrument table sa klasičnim brzinomjerom i električnim ekonometrom, ponuđen je osnovni uvid u stanje baterija i intenzitet njihovog punjenja. Novi eSprinter proizvodi se u Mercedesovoj fabrici u Diseldorfu (Düsseldorf), a njegova okvirna cijena u najpovoljnijem izdanju bi trebalo da bude između 56 i 59.000 eura.

 

 

 

KONCEPT EQV

Osim električnog Sprintera Mercedes u svom kombi programu ima i električnu V-Klasu. Za njen pogon zadužen je jedan elektromotor koji raspolaže sa 204 KS i 362 Nm obrtnog momenta, te je kao takav dovoljan da dvotonski kombi ubrza sve do elektronski limitiranih 160 km/h. Za skladištenje struje, koja je nepohodna za njegovo pokretanje zadužena je vodom hlađena 100 kWh litijum-jonska baterija, koja može da akumulira maksimalno 90 kWh električne energije. Ona EQV modelu prema navodima Mercedesa omogućava maksimalnu autonomiju od 405 kilometara uz prosječenu potrošnju struje od 22,2 kWh na svakih 100 pređenih kilometara. U Mercedesu navode da je na standardnom 11 kWh punjaču za postizanje punog kapaciteta baterija potrebno manje od deset sati, dok je na snažnom 110 kWh punjaču do 80% kapaciteta moguće dostići već nakon 45 minuta.

 

 

 

Datum objave: 14/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook