Naslovna > Automobili > Porsche > Taycan > ,,Električni drift“ za novi rekord

Porsche Taycan

,,Električni drift“ za novi rekord

Profesionalni vozač Dennis Retera postavio je zanimljiv rekord na Hockenheimringu tako što je izveo najduži drift kada su u pitanju električni automobili...

Čini se da u današnje vrijeme postoje svjetski rekordi za apsolutno sve. Ista stvar je i u svijetu auto industrije, a ovoga puta riječ je o najdužem zanošenju zadnjeg kraja vozila, takozvanom driftu i to za električna vozila. Tako je profesionalni vozač Dennis Retera za upravljačem Taycana u Porsche Experience centru na Hockenheimringu postavio novi rekord koji je u Ginisovoj knjizi zaveden kao verifikovan i zakonit. On je tako održavao električnog Taycana u bočnom položaju i na kraju prešao ukupno 42,171 km neprekidnog zanošenja, što je bilo dovoljno za novi rekord u klasi električnih automobila. Za ovaj poduhvat bilo mu je potrebno 55 minuta, a prosječna brzina bila je 46 km/h.

 

 

 

Retera  je priznao da je bilo veoma zamorno održavati vozilo u bočnom položaju gotovo sat vremena. Kako bi se potvrdili rezultati, vozilo je pregledano prije i poslije vožnje, a brojni sistemi za praćenje od GPS- pa sve do raznih senzora i krovne kamere dokumentovali su ovaj događaj. Porsheov rekord je zaista impresivan, ali sada se nameće pitanje da li će se u kompaniji iz Štutgarta odlučiti za isti napad, ali na BMW-ov F90 M5 koji je 2018. godine postavio rekord ,,driftajući“ neprekidno preko 370 kilometara. Tada je BMW u akciji punio rezervoar čak pet puta i bilo mu je potrebno osam sati za ovaj poduhvat. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi u Porsheu riješili punjenje same baterije tokom vožnje, a do tada, Taycanu ostaje titula najbolje električne drift mašine.

Datum objave: 24/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook