Naslovna > Automobili > Ford > Mustang > Električni drifter

Ford Mustang Mach-E 1400 Prototype

Električni drifter

Prototip sa potpuno električnim pogonom zasniva se na novom Ford Mustangu Mach-E i raspolaže sa 1.420 KS...

Radi se o temeljno izmijenjenoj verziji novog Fordovog električnog SUV-ja namijenjenoj vožnji po trkačkoj stazi, kreiran u saradnji sa stručnjacima iz američke tuning kuće RTR. Kompletna oprema i šasija ovog vozila je unaprijeđena kako bi zadovoljavao norme na trkačkim i drift stazama. Nadogradnje uključuju adaptivni ovjes, veće Brembo kočnice i nova hidraulična ručna kočnica posebno dizajnirana za izvođenje drift akrobacija na stazi. Fordov unaprijeđeni upravljački sistem je takođe adaptivan i posjeduje jedinstvena poboljšanja za trke na stazi i drift, pri čemu zadnja opcija nudi veći ugao upravljača kako bi vozač moga bolje da kontroliše proklizavanje.

 

 

 

 

Pogonski sklop Mustanga Mach-E 1400 ima sedam električnih motora, odnosno četiri više od „drumske“ varijante SUV-ja. Tri motora su raspoređena na prednjoj osovini, a četiri na zadnjoj i kombinovano isporučuju 1.420 KS. Motori su u potpunosti konfigurisani kako bi vozaču ponudili mogućnost izbora prednjeg, zadnjeg ili pogona na sva četiri točka. Napaja ih posebno razvijena baterija od nikl-mangan-kobalta kapaciteta 56,8 kWh, a podržava je sistem hlađenja za velika opterećenja, za koju Ford tvrdi da će skratiti vrijeme hlađenja između vožnji.

 

 

 

 

 

Naravno, Ford je ovaj model opremio agresivnim karoserijskim kompletom, a prema tvrdnjama proizvođača ove nadogradnje unapređuju aerodinamiku i ostvaruje aerodinamički potisak od 1.000 kg pri brzini od 260 km/h. Ford je naručio ovaj projekat kako bi promovisao performanse Mustanga Mach-E i povećao raspon prototipova električnih modela zajedno sa Mustang Cobra jet 1400 dragsterom i nastupajućim potpuno električnim F-150 pick-upom. Američki proizvođač je uložio više od 11,5 milijardi USD u razvoj električne tehnologije na globalnom tržištu, a „drumska“ verzija Mustanga Mach-E je dostupna za narudžbe i prve isporuke kupcima u Evropi se očekuju početkom iduće godine.

Datum objave: 22/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook