Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > Električni hatchback odlazi u penziju

VW e-Golf

Električni hatchback odlazi u penziju

Volkswagen je završio sa proizvodnjom električnog Golfa kako bi se kompanija u potpunosti fokusirala na nedavno predstavljenog ID 3 modela koji već bilježi zapažene rezultate…

Volkswagen je ušao u ,,zelene vode“ još 2014. godine kada se pojavilo električno izdanje Golfa. Tada se e-Golf proizvodio isključivo u Wolfsburgu, da bi se kroz period koji je uslijedio pojavila potreba za povećanje obima proizvodnje zbog čega je i fabrika u Dresdenu dobila mogućnost da sa trake isporučuje električnog Golfa. Upravo u ovoj fabrici je proizveden i posljednji primjerak e-Golfa, a razlog za obustavu ekološkog hatchbacka jeste potreba da se dodatno otvore vrata za sve popularniji ID.3 model. Fabrika u Dresdenu će sada biti zatvorena na tri sedmice, nakon čega će krajem januara startati sa proizvodnjom ID.3 modela zasnovanog na MEB platformi.

 

 


,,Transparentna Fabrika“ kako je još zovu zbog svoje pretežno staklene fasade, ranije je proizvodila luksuzni Phaeton i sestrinski Bentley Flying Spur. Danny Auerswald, šef ove fabrike istakao je: ,,Kraj e-Golfa je ujedno i početak posljednjih priprema za ID.3. Za samo nekoliko nedjelja otvorićemo potpuno novo poglavlje kada je u pitanju ,,Transparentna Fabrika“. Volkswagenova ofanziva ka ekološki prihvatljivim automobilima postaje sve jača, naročito kada se uzme u obzir sve učestalija promocija ID porodice. Upravo uvođenje nove Volkswagenove linije moglo bi značiti da smo se oprostili od prvog i posljednjeg Golfa koji za pogon koristi elektromotor.

Datum objave: 24/12/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook