Naslovna > Automobili > Fiat > Abarth > Električni “hot hatch” debituje sa 155 KS

Abarth 500e

Električni “hot hatch” debituje sa 155 KS

Snažni električni hatch se vozi na ekskluzivnim 18-inčnim točkovima i dobija niz nadogradnji: fiksni stakleni krov, zatamnjena zadnja stakla, sportske metalne pedale i čelične pragove na vratima...

Fiatov brend visokih performansi Abarth nedavno je ažurirao staru prethodnu generaciju 500 na benzin za 2023., ali ovaj mali hečbek ofarban u upečatljivu boju je potpuno drugačiji automobil. Budući da je baziran na najnovijoj iteraciji popularnog italijanskog modela, to znači da ispod poklopca nema motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Umjesto toga, električni motor pokreće prednje točkove i nudi više snage od običnog EV-a koji nosi značku matične kompanije. Dok Fiat 500 nudi 117 konjskih snaga i 220 Nm praktično trenutnog obrtnog momenta, ekvivalentna verzija Abarth podiže na 155 KS i 235 Nm. Dodatnih 38 KS i 11 15 Nm možda ne izgledaju kao veliki skok, ali električni hot hatch ubrzava od 0 do 100 km/h za sedam sekundi ili pune dvije sekunde brže od običnog EV.

 

 

 

 

Abarth je izvršio neke testove da vidi koliko je električni hečbek brži u poređenju sa modelom 695 i njegovim 1,4-litarskim benzinskim motorom sa turbo punjačem. Novi, brži 500e opremljen je većom od dvije dostupne baterije za EV. To je paket od 42 kWh koji se može puniti do 85 kW. Oko 40 kilometara dometa je dostupno nakon pet minuta držanja automobila uključenog na punjač, dok će se punjenjem od 35 minuta baterija napuniti do 80 posto. Potpuno napunjeno lansirano izdanje pod nazivom Scorpionissima biće ograničeno na 1.949 jedinica kao znak za godinu kada je Abarth osnovan. Može se dobiti sa ovom privlačnom Acid Green bojom ili Otrovno plavom, od kojih su oba u kombinaciji sa bočnim grafikama.

 

 

Prednja sjedišta koja prijanjaju za tijelo su grijana i dolaze umotana u alkantaru u kombinaciji sa duplim šavovima. Sjedišta imaju integrisane naslone za glavu sa laserski ugraviranim modernizovanim logotipom Abarth u zelenoj boji, koji se takođe nalazi na volanu. 10,25-inčni ekran osjetljiv na dodir sa bežičnim Apple CarPlay-om i Android Auto-om nalazi se desno od sedmoinčnog digitalnog ekrana vozača.

 

Datum objave: 23/11/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook