Naslovna > Automobili > Volvo > EX90 > Električni luksuzni vodeći SUV brenda sa sedam sjedišta

Volvo EX90

Električni luksuzni vodeći SUV brenda sa sedam sjedišta

Ugrađene Google funkcije, uključujući Google Mape i druge aplikacije sa Google Play-a, mogu se kontrolisati sa centralnog ekrana od 14,5 inča. Standardna 5G veza pruža stalan protok podataka za sve aplikacije koje se pokreću na ekranu, uključujući i usluge streaminga muzike...

Nakon duge teaser kampanje, Volvo EX90 ima svoj puni debi kao novi vodeći SUV brenda. Zasnovan je na novoj arhitekturi i ima potpuno električni pogon. XC90-ov brat na baterije je prvi od mnogih novih električnih Volvo-a koji dolaze od švedske kompanije koja obećava da će lansirati novi EV svake godine, a do kraja decenije ima za cilj prodaju samo potpuno električnih automobila širom svijeta. Ali za sada, EX90 je nova zvijezda Volvo modela. Predstavljen u Stokholmu, električni SUV izgleda upravo onako kako biste očekivali od brenda – moderan, hrabar, prefinjen. U određenoj mjeri, EX90 izgleda slično današnjem XC90, ali ispod je potpuno nova platforma koja podupire sedmosjed. Fokus je i ovaj put na sigurnosti i proizvođač automobila kaže da je ovo najsigurniji Volvo ikada proizveden, koji vremenom može postati pametniji i sigurniji zahvaljujući ažuriranjima i novim podacima.

 

 

 


Ogromne dimenzije EX90 ostavljaju dovoljno prostora za Volvo da ugradi masivnu bateriju od 111 kWh. U početku će biti dostupan električni pogon s dva motora s trajnim magnetima, po jedan za svaku osovinu koji proizvode kombinovanu snagu od 402 KS. U najsnažnijoj verziji porodičnog SUV-a, maksimalna snaga sistema je 510 KS i 910 Nm obrtnog momenta. Volvo obećava procijenjeni domet od 600 kilometara po WLTP-u sa jednim punjenjem. Još uvijek nema informacija o maksimalnoj snazi punjenja, ali kompanija kaže da je za postizanje baterije od 10 do 80 posto napunjenosti potrebno oko 30 minuta.

 


Volvo takođe s ponosom kaže da EX90 nije samo nova generacija SUV-a, već više „veoma napredan računar na točkovima“ koji je „responzivniji i prijatniji“ nego ikada ranije. Proizvođač automobila se udružio sa Snapdragonom kako bi koristio mogućnosti vizualizacije Unreal Enginea – istog 3D alata koji je razvio Epic Games koji podupire neke od najnaprednijih video igara – za računarsku snagu i grafiku ekrana na EX90.

Datum objave: 10/11/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook