Naslovna > Automobili > BMW > i4 > Električni model ide u penziju nakon devet godina

BMW i3

Električni model ide u penziju nakon devet godina

BMW je potvrdio da je proizvodnja i3 premašila cifru od 200.000 u oktobru 2021. Do kraja proizvodnje u julu 2022., zvaničnici očekuju da će premašiti 250.000 jedinica...

BMW i3 bi trebao završiti proizvodnju, nakon devet godina rada i oko 250.000 prodatih primjeraka. Portparol BMW-a potvrdio je da će posljednji primjerak kompaktnog električnog modela sa petoro vrata sići s BMW-ove proizvodne linije u Leipzigu u Njemačkoj u julu prije reorganizacije proizvodnog pogona u pripremi za početak proizvodnje za nadolazeću treću generaciju Mini Countryman-a u drugoj polovini 2022.  I3 je bio prvi BMW-ov model koji je ponudio čisto električni pogon, što je prethodilo većem BMW-u iX3 kineske proizvodnje koji je predstavljen 2021. godine.

 

 

 


Neobičan hečbek, sa zadnjim vratima na šarkama i skupom konstrukcijom od karbonskih vlakana, biće indirektno zamijenjen u liniji BMW iX1, električnom verzijom treće generacije BMW-a BMW X1. Krosover sa pet sjedišta, koji bi trebalo da bude lansiran ove godine, prvobitno je planiran da se proizvodi u novom proizvodnom pogonu u Debrecinu, u Mađarskoj. Međutim, kašnjenja u izgradnji grinfild lokacije znače da će se nasljednik i3 sada proizvoditi u BMW-ovoj fabrici u Regensburgu do 2024. godine.

 

 

 

Predvodnik BMW-ove inicijative za elektrifikaciju, i3 sa pogonom na zadnje točkove, prvobitno se prodavao s izborom električnog pogona s jednim motorom ili pogona s proširenjem dometa (REx), kombinujući dvocilindarski motor motocikla od 647 ccm i električni motor. U oba slučaja koristio je litijum-jonsku bateriju od 22,2 kWh i razvio maksimalnu snagu od 168 KS. Naknadni facelift u 2017. podigao je kapacitet baterije na 33,3 kWh. Iste godine, i3 S, model performansi sa širim tičkovima i 181 KS, dodat je liniju.

Datum objave: 01/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook