Naslovna > Tehnika > Električni planovi za budućnost

Audi

Električni planovi za budućnost

Audi ima priličan broj električnih vozila u planu, a među njima je i mali, subkompantni model fokusiran prvenstveno na evropsko tržište...

 

Šef marketinga Audija Fermin Soneira je potvrdio informaciju o malom električnom vozilu koje je još uvijek u fazi planiranja. Prema njegovim riječima ovaj električni kompakt bi se trebao bazirati na modularnoj MEB platformi. Volkswagen Grupa je još 2019. godine najavila MEB platformu kao osnovu za razvoj nadolazećih električnih vozila iz game. Ovakvi mali gradski automobili su zamišljeni kao najpristupačniji modeli sa električnim pogonom, a prvi od njih bi na tržište trebao stići tokom 2023. godine sa mogućnošću prelaska oko 200 kilometara sa jednim punjenjem baterije. Baterije većeg kapaciteta bi bile opcionalno dostupne kupcima kojima je neophodna veća autonomija.

 

 

Planirani model bi mogao biti najsličniji konceptualnom Audiju AI:Me koji je predstavljen u Šangaju 2019.godine. Ovaj mali hatchback pokreće električni motor koji isporučuje 172 KS na zadnju osovinu. Audi nije deklarisao autonomiju ovog konceptualnog primjerka, ali poznato da je kapacitet baterije 65 kWh.

Datum objave: 17/02/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook