Naslovna > Automobili > Seat > Mii > Električni pogon za urbane zadatke
FOTO GALERIJA (17)

Seat Mii Electric

Električni pogon za urbane zadatke

Najmanji Seatov model Mii sa novim, potpuno električnim pogonom od 82 KS ima autonomiju od 260 km što je dovoljno za ispunjavanje svakodnevnih gradskih obaveza, ali i povremene izlete izvan urbanih zona…

 

Prvi velikoserijski električni Seatov model baziran je na malom gradskom automobilu Mii. Podsjećamo da je Seat Mii uz Škodu Citigo tehnološki blizanac Volkswagen Up-a, te da je na tržištu u manje više istom izdanju prisutan još od 2011. godine. Od tada do danas Mii je u kombinaciji sa jednolitarskim trocilindarskim benzinskim motorom našao put do više od 150.000 evropskih kupaca. Sa najnovijim električnim pogonom Seat ovaj model želi učiniti dodatno zanimljivim prije svega renta car kompanijama i gradskim preduzećima, pa tek onda fizičkim licima, koja još uvijek ne pokazuju dovoljno veliki interes prema električnim automobilima. Suštinski dizajnerskih razlika između električnog i standardnog Mii modela koji je pokretan benzinskim motorom nema. Oba modela s vana su na prvi pogled manje-više identična, a razlikuju se tek u detaljima kakva je paleta boja. Naime, uz električni model Seat nudi pet karakterističnih nijansi: Tornado crvenu, bijelu, Costa plavu, Tungsten srebrnu i Deep crnu. Prve četiri boje moguće je kombinovati i sa kontrastnim crnim krovom i retrovizorima, a tu su i opcioni 16-inčni alu naplaci kao svojevrsna nadogradna na standardne čelične 14-inčne točkove. Na prednjim vratima s obje strane vozila nalaze se stilizovane pločice sa imenom modela, dok je hromirani logotip zalijepljen na vrata prtljažnika.

 

 

Minimalne promjene napravljene su i u enterijeru kako bi se vozaču omogućilo da ostvari uvid u potrošnju energije i nivo napunjenosti baterija. Umjesto klasične multimedije sa na dodir osjetljivim ekranom i odgovarajućom grafikom, Seat za informisanje vozača koristi pametni telefon i Drive Mii aplikaciju. Telefon se nakon ubacivanja u specijalni nosač na sredini instrument panela i povezivanja sa izvorom struje, putem Bluetootha jednostavno povezuje sa automobilom. Od njega zahvaljujući Seatovoj telemetrijskoj aplikaciji Drive Mii u realnom vremenu preuzima podatke o autonomiji, pređenom putu, stanju baterije. Pametni telefon može da se koristi i kao navigacioni uređaj, ali i medij za povezivanje sa internet sadržajima. Pogonski sklop Mii electric modela čini sinergija elektromotora koji je integrisan na prednoj osovini i 32,3 kWh baterija, koje prema Seatovim tvrdnjama omogućavaju teoretsku autonomiju od 260 kilometara. Za njeno punjenje do 80% kapaciteta na naizmjeničnom 7,2 kW punjaču potrebno je oko četiri sata, odnosno jedan sat ako je struja jednosmjerna, a snaga punjača 40 kW. Sa 83 KS koliko razvija elektromotor Seat Mii do 50 km/h ubrzava za 3,9 sekundi, a do 100 za 12,3. Najveća brzina je zbog ograničavanja potrošnje limitirana na 130 km/h. Prve isporuke Mii Electric modela očekuju se u februaru 2020. godine, a već sada je i definisana njegova početna cijena od 18.490 eura. Uz automobil nudi se i 600 eura vrijedan kućni punjač, čiju ugradnju plaća kupac.

 

 

 

 

 

Datum objave: 15/01/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook