Naslovna > Automobili > Volkswagen > I.D. Serija > Električni sedmosjed uhvaćen na testiranju

VW ID.6

Električni sedmosjed uhvaćen na testiranju

Nadolazeći električni SUV iz Volkswagena uhvaćen je na testiranju u Skandinaviji i već sada jasno pokazuje dizajnerski pravac u kom ide…

Zahvaljujući nedavnim špijunskim fotografijama u Skandinaviji, već sada možemo vidjeti kako će izgledati Volkswagenov najveći električni SUV pod nazivom ID.6. Rival Teslinom Model X-u biće najveći planirani SUV zasnovan na MEB platformi Volkswagen grupacije. Prodaja će da krene sljedeće godine u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, a ostaje nepoznanica da li će se ovaj model pojaviti i na evropskom kontinentu. Volkswagen je još 2019. godine na sajmu automobila u Šangaju prikazala konceptno izdanje ID. Roomzz koje je još tada dalo naznake u kom pravcu će ići ID. 6 model.

 

 


ID. 6 će u značajnoj mjeri usvojiti lice koje je prikazano i kod ostalih modela iz ID serije uključujući prednje svjetlosne jedinice i rešetku u obliku slova ,,C“. Zadnji dio vozila izgleda gotovo identično onome kod ID. 4 modela, ali je uvećan u skladu sa većim proporcijama. I u unutrašnjosti ne treba očekivati znatne izmjene u odnosu na ostatak ID. linije, što podrazumijeva kompaktnu digitalnu tablu instrumenata, visoko postavljen sistem multimedije, a kupci bi trebalo da dobiju i ambijentalni sistem unutrašnjeg osvjetljenja. Zahvaljujući produženom međuosovinskom razmaku ID. 6 će imati mnogo veću količinu prostora, zbog čega će nuditi i treći red sjedišta.

 


Što se tiče pogona, ID. 6 je zasnovan na pomenutoj MEB platformi što znači da će najmoćniji model imati dvostruki elektromotor, jedan na prednjoj, jedan na zadnjoj osovini, što bi trebalo da isporučuje snagu od preko 300 KS i ubrzanje od 0-100 km/h za manje od 7 sekundi. Za novi električni SUV još nema zvaničnih podataka o dometu, ali podsjetićemo se da je konceptni ID. Roomzz dolazio sa baterijskim pakovanjem od 82 kWh, koje je omogućavalo prema Volkswagenu domet od 450 km. Može se očekivati i sistem brzog punjenja od 150 kW, koji nudi mogućnost punjenja od 80% za 30 minuta.

Datum objave: 25/12/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook