Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Električni terenski automobil sa plastičnom karoserijom i perivom unutrašnjosti

Dacia Manifesto

Električni terenski automobil sa plastičnom karoserijom i perivom unutrašnjosti

Gume ovog koncepta još su jedna inovacija čiji je cilj zaštita okoline, a na kraju krajeva i ušteda – gume su neprobojne i dugovječne koliko i samo vozilo...

Konceptnim automobilom manifesto Dacia je još jednom dokazala da itekako umije da predstavi javnosti robusne, pristupačne i ekološki održive automobile. Novi koncept sredstvo je za testiranje inovativnih rješenja - povezan je s prirodom, ekološki prihvatljiv i bogat revolucionarnim karakteristikama koje će u budućnosti zaživjeti i u Dacijinim serijskim modelima. No nije riječ o prototipu nekog budućeg modela. Dacia ovim konceptom poručuje svojim kupcima, sve sklonijima boravku u prirodi, da namjerava ostati uz njih te da radi na povećanju vrijednosti i kvaliteta koje njezina vozila čine tako uspješnima.

 

 

 


Konceptni automobil Manifesto mijenja pojam esencijalnog automobila, pružajući još jednostavnije i autentičnije iskustvo. Putnici su u direktnom dodiru s okolinom, što znači da na vozilu nema vrata, prozora ni vjetrobranskog stakla. Uronjeni ste u prirodu. Putnici se osjećaju povezanijima s prirodom i istovremeno ostaju u kontaktu s vanjskim svijetom zahvaljujući uslugama za pametne telefone: Dacijin jednostavan, efikasan i ekonomičan pristup pod nazivom Bring-Your-Own-Device omogućuje putnicima da u potpunosti integrišu svoj pametni telefon u vozilo i povežu ga s putnim računarom. Taj je sistem već dostupan u nekoliko modela marke te će se nastaviti razvijati u budućnosti.

 


Dacijina vozila poznata su po izdržljivosti i pouzdanosti. Duster, Jogger i Sandero Stepway samo su neki od modela na koje kupci željni pustolovina itekako mogu računati. Koncept Manifesto tu ne staje, već ide korak dalje te se pozicionira kao posrednik između ljudi i prirode. Konceptni automobil Manifesto ima sve prednosti terenca, uključujući i pogon na sve točkove, visoki klirens, velike točkove i karoseriju koja odolijeva i najzahtjevnijim terenima. Osim toga je vodootporan: njegova se unutrašnjost može očistiti mlazom vode. Namjenska i uklonjiva baterija puni se preko obične utičnice, pretvarajući konceptno vozilo u izvor električne energije za aktivnosti na otvorenom.

 

 

Veliki dio karoserije koncepta izrađen je od recikliranog materijala Starkle® s „pjegastim” efektom, proizvedenog od obrađenih polimera. U unutrašnjosti su takođe upotrijebljeni prirodni materijali, kao što je plutena obloga armaturne ploče. Ukrasni hromirani umetci nisu upotrijebljeni, baš kao ni i u najnovijim Dacijinim modelima. 

Datum objave: 16/09/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook