Naslovna > Automobili > Nissan > 370Z > Elektrifikacija pojedinih sportskih modela

Nissan

Elektrifikacija pojedinih sportskih modela

Poznato nam je od ranije da ovaj japanski proizvođač automobila ima u planu elektrifikaciju sportskih automobila, a ovim povodom se oglasio i jedan od predstavnika kompanije Nissan...

Oko 40% prodatih vozila na starom kontinentu do 2022. godine bi trebalo imati električne pogonske sklopove, među kojima bi se mogli naći nasljednici modela 370Z i GT-R. “Po mom mišljenju elektrifikacija i sportski automobili se ne isključuju međusobno. Zapravo, mislim da je obrnuto, odnosno da sportski automobili mogu dosta toga pozitivnog dobiti zahvaljujući elektrifikaciji”, naveo je Žan-Pjer Dirnaz, šef marketinga japanskog proizvođača automobila. “Na kraju krajeva, znatno je lakše prebacivati elektromotore i baterije sa jedne platforme na drugu, od prebacivanja konvencionalnih pogonskih sklopova”, dodao je on.

 

Nije upitno da li će se pojaviti nova generacija Nissanovog modela 370Z, ali je pitanje kada će ona stići na tržište. “Nije još uvek ništa zvanično potvrđeno, ali sportski automobili su deo naše ličnosti, tako da će na ovaj ili onaj način i oni opet biti deo naše game”, naveo je između ostalog Dirnaz. Nissanu svakako ide u prilog činjenica da su partnerske kompanije Renault, Mitsubishi i Mercedes-Benz već dijelile svoju tehnologiju i pogonske sklopove, pa bi se ta saradnja lako mogla nastaviti i kada je elektrifikacija u pitanju. Ipak, to ne znači da će nasljednik modela GT-R dijeliti komponente sa budućim modelima iz AMG-a, već će Nissan potpuno samostalno razviti svoj novi super automobil. “GT-R je GT-R. To je Nissan i mora da ostane Nissan”, naveo je Dirnaz.

Datum objave: 18/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook