Naslovna > Tehnika > Elektrifikacija u punom jeku

Mercedes

Elektrifikacija u punom jeku

Mercedes ubrzano radi na razvoju svog plana izbacivanja na tržište flote električnih vozila pod novim podbrendom EQ...

Ovaj plan obuhvataju SUV model EQS i limuzinska i SUV verzija modela EQE koji su trenutno u pripremnoj fazi. Ova tri modela će se bazirati na novoj Mercedesovoj EVA platformi za elektrifikovana vozila, a svoje debitovanje će imati u toku 2021. godine. Prema tvrdnjama proizvođača, ova platforma može ponijeti bateriju od 100 kW koja omogućava autonomiju od oko 700 kilometara sa jednim punjenjem.

 

 

Tehnički detalji navedenih modela još uvijek nisu poznati, ali će vjerovatno biti dostupne varijante i sa baterijama manjeg kapaciteta kako bi se smanjili troškovi. Najava novih vozila dolazi kao dio Mercedesove strategije poboljšanja luksuznog statusa i uzdizanja položaja portfelja proizvoda.

 

Mercedes je takođe potvrdio svoju namjeru udvostručenja proizvodnja Maybach linije i razvoja potpuno električnih modela, dok će uporedo razvijati i elektrifikovani modeli AMG linije i G-Klase.

 

Nova potpuno električna arhitektura dizajnirana za kompaktna i srednja vozila pod nazivom MMA takođe je u razvojnoj fazi i trebala bi se pojaviti na tržištu do 2025. godine. Mercedes je potvrdio informaciju kako će do 2030. godine broj proizvedenih vozila sa konvencionalnim pogonom biti smanjen za 70%.

Datum objave: 07/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook