Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > EQ Serija > Elektromobilnost u porodičnom pakovanju

Mercedes-Benz EQB

Elektromobilnost u porodičnom pakovanju

Potpuno električni kompaktni SUV iz Stuttgarta sa opcijom trećeg reda sjedišta slavi svoju premijeru u Kini...

U tekućoj godini, Mercedes-Benz putnička vozila ubrzano napreduju sa elektrifikacijom. Sa modelima EQA, EQB, električnom poslovnom limuzinom EQE i modelom EQS, ukupno četiri nova modela od brenda Mercedes-EQ će biti predstavljena. Porodica Mercedes-Benz plug-in hibrid modela, koja se trenutno sastoji od više od 20 varijanti modela, proširuje se elektrifikovanim derivatima C-Klase i S-Klase. U 2021. godini, Mercedes-Benz očekuje da poveća udio plug-in hibrida i potpuno električnih vozila, na oko 13 procenata. Pored toga, blagi hibridi polako osvajaju proizvodnu gamu pogotovo u oblasti luksuznih vozila. U Kini se novi EQB lansira kao potpuno opremljeni vrhunski model sa AMG Line paketom opreme i snagom od 215 kW. U Evropi, kupci će od samog starta imati izbor između nekoliko modela sa pogonom na prednje ili na sva četiri točka i različitim nivoima snage, neki i preko 200 kW.

 

 


EQB interpretira dizajn filozofiju brenda Mercedes-EQ, Progressive Luxury na karakterističan način. On uključuje tipičnu crnu masku rešetke hladnjaka sa centralno postavljenom zvijezdom. Sljedeća dizajnerska karakteristika Mercedes-EQ svijeta je neprekidna svjetlosna traka naprijed i pozadi. Horizontalna optička traka povezuje dnevna svjetla sa punim LED prednjim svjetlima, što obezbjeđuje visok nivo prepoznatljivosti tokom dana i noći. Cjelokupne proporcije automobila su dodatno struktuirane zaštitnim elementima koji se nalaze svuda oko vozila. Snažni bokovi vozila dominiraju bočnim izgledom koji je dodatno naglašen pojasnom linijom koja se podiže ka zadnjem dijelu. Istureni točkovi daju EQB-u snažan karakter i stav na putu. Posebnost ovog modela su točkovi od lake legure dizajnirani u dvije ili tri boje, veličine do 20 inča, u nekim slučajevima sa dekorativnim elementima u boji ružičastog zlata ili u plavoj boji. Full LED zadnja svjetla se glatko spajaju u konusnu LED svjetlosnu traku. Ovo naglašava horizontalni osjećaj širine EQB u pogledu otpozadi. Pored toga, tablica je pozicionirana niže na braniku, što omogućava lijepše izvajana vrata prtljažnika.

 


Funkcionalno dizajnirana putnička kabina sa uspravnim vjetrobranskim staklom omogućava komfor u unutrašnjosti. EQB ima treći red sjedišta koji se sastoji od dva dodatna pojedinačna sjedišta koja nude komfor ljudima visine do 1,65 metara. Obimne bezbjednosne funkcije uključuju otklonjive naslone za glavu, sigurnosne pojaseve sa zatezačima i ograničivačima sile u pojasu i sa vazdušnom zavesom. U drugom i trećem redu može da se postavi do četiri dječija sjedišta, plus još jedno na suvozačevo mjesto. Da bi se povećao prostor za prtljag, sjedišta u trećem redu mogu se spustiti u ravninu poda. Veliko tijelo kontrolne table podjeljeno je na vozačev i suvozačev dio. Vozač je okrenut ka Widescreen kokpitu, sa kontrolom i prikazom kroz MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Robusan karakter unutrašnjosti ističu cjevasti elementi u aluminijumskom izgledu. Oni se nalaze u obliku kvaka na vratima, na centralnoj konzoli ili na instrument tabli, na strani suvozača. U zavisnosti od dizajna i nivoa opreme, spektakularni ukrasi sa pozadinskim osvjetljenjem i ukrasni elementi u rose-gold boji na otvorima za vazduh, sjedištima i ključu vozila, daju naznake o električnom karakteru unutrašnjosti EQB-a. Instrumenti, sa svojim ekranima specifičnim za električne automobile, imaju istu šemu boja sa rose-gold i plavim detaljima.

 


ECO Assist nudi proces rekuperacije optimizovan za određenu situaciju. U svoju strategiju efikasnosti uključuje podatke sa navigacije, prepoznavanje saobraćajnih znakova i informacije sa senzora vozila. Predviđena vožnja štedi snagu, čime se proširuje domet. Putem Mercedes me Charge mreže, vozači EQB modela moći će da koriste trenutno najveću mrežu za punjenje na svijetu: ona trenutno obuhvata više od 500,000 AC i DC punjača u 31 državi. Mercedes Me Charge omogućava Mercedes-EQ kupcima pogodno korišćenje punjača različitih dobavljača, a takođe imaju koristi od integrisane funkcije plaćanja sa pojednostavljenim procesom naplate.

 


EQB ima veliki broj pametnih sistema za pomoć u vožnji sa kooperativnom podrškom za vozača. Active Lane Keeping Assist i Active Brake Assist dio su standardne opreme. U mnogim kritičnim situacijama, Active Brake Assist ima mogućnost da autonomnim kočenjem spriječi sudar ili smanji njegovu težinu. Sistem takođe može kočiti ispred stacioniranih vozila ili pješaka koji prelaze preko pješačkih prelaza pri tipičnim gradskim brzinama. Poboljšane funkcije Driving Assistance paketa uključuju, na primer, funkciju manevrisanja, funkciju koridora za hitne slučajeve, funkciju upozorenja za izlazak koja upozorava vozača na bicikliste ili vozila i kada se pješaci detektuju blizu pješačkih prelaza.

 


Proizvodnja EQB-a započinje 2021. godine na dvije lokacije koje čine dio proizvodne mreže automobila Mercedes-Benz: u mađarskoj fabrici u Kečkemetu za globalno tržište i u njemačko-kineskom zajedničkom preduzeću BBAC u Pekingu za kinesko tržište. U pogonima su već počele pripreme, uključujući procese kvalifikacije osoblja i radove na rekonstrukciji. EQB će biti prvo potpuno električno vozilo koje će se proizvoditi u Mađarskoj, uz listu plug-in hibridnih modela koja obuhvata CLA i CLA Shooting Brake. A-Klasa plug-in hibrid će se takođe proizvoditi u Kečkemetu u budućnosti, kao i u njemačkoj fabrici u Raštatu, gdje se proizvodi EQA.

Datum objave: 19/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook