Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Emina Alagić i Jakub Šiarnik su pobjednici trke Red Bull 400

Adrenalinski izazov na Igmanu

Emina Alagić i Jakub Šiarnik su pobjednici trke Red Bull 400

Pobjednici drugog BiH izdanja trke Red Bull 400 su Jakub Šiarnik u muškoj i Emina Alagić u ženskoj konkurenciji. Njih dvoje su najbrže savladali iscrpljujući uspon uz kultnu Veliku skakaonicu na našoj olimpijskoj planini.

Na igmanskom Malom polju je održana trka Red Bull 400, poznata i kao „najtežih 400 metara koje ćete ikad pretrčati“. Učesnici su se suočili s izazovom uspona uz skijašku skakaonicu, u kojem su u samo 400 metara staze trebali savladati 170 metara visinske razlike, pri nagibu od 37 stepeni. Takmičare i gledaoce okupljene u podnožju Velike skakaonice na olimpijskom Igmanu vrijeme je pomazilo ugodnom temperaturom i blagim povjetarcem, pružajući idealne uslove za trku.

 

 

 


Na startu se našlo više od 170 učesnika iz devet zemalja (Austrije, BiH, Češke, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Slovačke i Srbije), podijeljenih u dvije grupe žena i pet muškaraca. Trka je počela u 13 časova, a nakon sedam kvalifikacionih grupa u finale se plasiralo 30 takmičara i 15 takmičarki. Pobjednica u kategoriji žena bila je Emina Alagić, koja je u finalu stazu uz skakaonicu istrčala za 05:16 minuta , što je bilo dovoljno i za novi rekord staze. Drugo mjesto zauzela je Katarina Pohlod iz Srbije (05:43), treća je bila Helena Gleđa iz Hrvatske (05:54), a četvrta BiH atletska reprezentativka Lucia Kimani (06:08).

 


U muškoj konkurenciji, pobjedu je odnio Jakub Šiarnik (Slovačka) sa fenomenalnim vremenom od 03:48 minute, čime je postavio i novi rekord staze. Drugi na cilj je stigao prošlogodišnji pobjednik, reprezentativac BiH u biatlonu Aleksa Vuković (04:02), a treće mjesto je pripalo Milošu Milosavljeviću iz Srbije (04:21). Četvrti je bio popularni Džemo Jašarević (04:40). Najbrži u obje kategorije nagrađeni su sa 1000 KM (1. mjesto), 600 KM (2. mjesto), 400 KM (3. mjesto) i 200 KM (4. mjesto), dok su prvoplasirani osvojili i AUDI e-tron Net Zero Carbon WeekEnd, nagradu koji je osigurao Audi BiH, partner trke.

 


Publiku i takmičare kroz event su vodili Stihomir Klepić i Čika Gagara, dvojac iz popularnog sarajevskog hip hop benda Helem Nejse. Nakon proglašenja pobjednika, uslijedio je after party na kojem se za dobru zabavu i raspoloženje posjetilaca pobrinuo DJ Soul.

Datum objave: 04/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook