Naslovna > Tehnika > Enterijer od recikliranog plastičnog otpada

Jaguar Land Rover

Enterijer od recikliranog plastičnog otpada

Jaguar Land Rover je najavio kako će budući modeli koristiti nove materijale napravljene od recikliranog otpada i plastike iz okeana kao dio novog prgrama ekološke održivosti kompanije...

Britanski automobilski brend se udružio sa italijanskim gigantom za proizvodnju vlakana i polimera Aquaful, a automobili naredne generacije bi se trebali naći u prodaji sa podnim prostirkama i unutrašnjim oblogama izrađenim od Econyla. To je patentirano tkanje proizvedeno od otpadne plastike, uključujući i reciklirane industrijske materijale, otpadne tkanine proizvođača odjeće i odbačenih ribarskih mreža.

 

 

Ovaj sintetički materijal se široko koristi u dizajnu enterijera, a koristio se i u modnoj i industriji satova. Njegova upotreba u automobilskoj industriji je široko rasprostranjena, a BMW ga koristi u potpuno električnom modelu i3 od 2016. godine. Volvo se 2017. godine okrenuo recikliranom materijalu prilikom izrade modela V90 Cross Country Ocean Race, dok se u zadnje vrijeme koristi za izradu podnih prostirki luksuznih vozila kako što je novi Mercedes S-Klase i potpuno električni Porsche Taycan.

 

JLR i Aquafil ističu da je stvaranje materijala od recikliranih materijala stvara oko 90% manje zagađenja životne sredine. Nusproizvodi, kao što je najlon, metalni materijali ili bakarni sulfat (nalazi se u odbačenim ribarskim mrežama) uklanjaju se i šalju pogonima za reciklažu.

 

JLR tvrdi kako je finalni proizvod izdržljiv i prijatan na dodir, ali nije još uvije odlučio koji će dijelovi eneterijera budućih modela biti presvučeni Econylom, osim podnih prostirki.

Datum objave: 29/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook