Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > EQ Serija > EQS možda dobija AMG verziju?

Mercedes-Benz EQS

EQS možda dobija AMG verziju?

Iako Mercedes još uvijek nije otkrio detalje oko svog električnog modela, nepotvrđene informacije koje kruže medijima govore kako će EQS ponijeti i AMG oznaku...

 

Prema nepotvrđenim informacijama, ova performantna varijanta modela EQS sa dva električna motora bi sa svojim karakteristikama predstavljala tržištnog rivala Tesli Model S Plaid. Zanimljivost predstavlja i podatak da će se EQS AMG bazirati na novoj EVA platformi, a veličinom bi trebao biti identičan aktuelnoj generaciji CLS-a. Ukoliko Mercedes-Benz EQS 550 4Matic bude raspolagao sa 470 KS i 760 Nm obrtnog momenta, performantni AMG EQS bi trebao isporučivati 600 KS pri 900 Nm obrtnog momenta na sva četiri točka. Ako bi se ukupna snaga ravnomjerno rasporedila na svaki točak pojedinačno, ubrzanje od nule do 100 km/h bi se postizalo za manje od četiri sekunde, dok bi maksimalna elektronski ograničena brzina iznosila 250 km/h. Litijum-jonska baterija od 100 kWh smještena u pod vozila bi omogućavala autonomiju od oko 690 kilometara, a uz pomoć brzog punjača baterija bi se napunilla na 80% za za samo  dvadeset minuta.

 

 

Sve u svemu proći če dosta vremena prije nego što AMG EQS ugleda svjetlost dana, jer prema najavljenom rasporedu krajem godine se očekuje prezentacija nove generacije S-Klase a onda zatim „običnog“ EQS. U najboljem slučaju AMG EQS ne treba očekivati prije 2022. godine, a i kada se zvanično nađe na tržištu očekuje ga „ljuta“ konkurencija u vidu pomenutog Teslinog modela, ali i Audija E-Tron GT i Jaguara XJ.

Datum objave: 07/04/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook