Naslovna > Tehnika > EV automobili dugo neće imati niske troškove eksploatacije

EV automobili

EV automobili dugo neće imati niske troškove eksploatacije

Era EV vozila definitivno dolazi ali ekonomske studije pokazuju da troškovi eksploatacije neće biti povoljni sve do 2025. godine.

Neki od vodećih stručnjaka u oblasti ekonomije i auto industrije složili su se da sve analize potvrđuju da EV automobili neće imati niske troškove eksploatacije najmanje do 2025. godine. U principu sve do tada bit će isplativije voziti automobile sa motorima na unutrašnje sagorjevanje.


Kao glavni razlozi koji koče masovniju prodaju navode se visoki troškovi proizvodnje akumulatora i ograničena maksimalna brzina radi postizanja što veće autonomije koja je još daleko od zadovoljavajuće. Kao poseban problem javlja se vrijeme potrebno za obnovu utrošene energije kao i infrastruktura u vidu brzih javnih punjača.


Daimler kao jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu najavio je investiciju od 10 milijardi eura kako bi se prevladali evidentni problemi. Na drugom je mjestu koncern VW sa investicijom od 9,8 milijardi eura. Kao veoma ozbiljan igrač pojavljuje se i Toyota čiji su poslovni stratezi sve do sada bili skeptični prema EV automobilima...

Datum objave: 11/05/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook