Naslovna > Tehnika > EV automobili neće tako lako preuzeti primat na tržištu

EV automobili

EV automobili neće tako lako preuzeti primat na tržištu

Prema posljednjim analizama EV automobili neće u sljedećih 20 godina preuzeti primat nad vozilima sa klasičnim SUS motorima.

Iako se električni automobili nalaze u procvatu ozbiljne analize otkrivaju da će trebati najmanje 20 godina da postanu dominantni na tržištu. Poslije toga trebat će još desetak godina da svi proizvođači pređu na proizvodnju električnih vozila. Kao godina ''zero emissions'' navodi se tek 2050.
Razloga za usporen rast EV automobila ima nekoliko. Osnovni je razlog skupa tehnologija i generalno uslovi eksploatacije kada se svi faktori uzmu u obzir. Proizvodnja baterija je komplikovana a ni autonomija nije na nivou automobila sa fosilnim gorivom.


Iako se ulažu ogromna sredstva u infrastrukturu ona je još daleko od one koja može zadovoljiti potrebe vlasnika EV vozila.
Iako sve sa ove tačke gledišta izgleda jako daleko velike investicije svih većih proizvođača automobila na svijetu jasno otkrivaju da budućnost EV automobila definitvno dolazi. Zbog svega navedenog očekuje se stabilizacija cijena nafte na globalnom tržištu...

Datum objave: 23/03/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook