Naslovna > Automobili > Toyota > Yaris > Evropski automobil godine

Toyota Yaris

Evropski automobil godine

Japanski mališan uveliko je krenuo u pohod, a u najnovijem se okitio prestižnim priznanjem u kojem je među sedam kandidata ponio titulu automobila godine...

Toyota Yaris proglašena je za automobil godine. Japanski hatchback imenovan je ovom prestižnom titulom putem online prezentacije održane u Ženevi, koja nažalost ni ove godine neće biti domaćin najpoznatijeg sajma automobila. U finalu Yaris se ,,sukobio“ sa konkurentima: Volkswagen ID.3, Fiat 500, Cupra Formentor, Land Rover Defender, Škoda Octavia i Citroen C4. Pobjednik je odabran od strane automobilskih novinara iz Evrope, tačnije njih 59 iz 22 zemlje. Yaris je odnio pobjedu sa 266 bodova, na drugom mjestu našao se Fiat 500 Electric sa 240 bodova, dok je treće mjesto pripalo Cupri Formentor sa 239 bodova.

 

 


Podsjećamo, prošle godine na istom izboru titulu automobila godine odnio je Peugeot 208, a godinu ranije Jaguar I-Pace. Ovo nije prvi put da Yaris odnosi laskavu titulu, jer je i prva generacija 2000. godine dobila isto priznanje. Iz Toyote su rekli kako im je velika čast na dodjeljenom priznanju. Takođe naglašava strast Toyotinih razvojnih timova u Evropi i Japanu, jer je konstruisan najbolji Yaris ikada, i baš kao što je Akio Toyoda zamišljao, već mami osmjehe na licima kupaca. Prestižna nagrada ,,Car of the Year“ dodjeljuje se još od 1964. godine, kada je Rover 2000 proglašen pobjednikom.

Datum objave: 02/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook