Naslovna > Automobili > Volkswagen > Passat > Evropski kraj za Passata?

VW Passat

Evropski kraj za Passata?

Vijest koja se kao munja proširila širom svijeta, a naročito u Evropi jesu navodi prema kojima Volkswagen uvodi drastične mjere na Starom kontinentu…

Volkswagen je planirao da preseli proizvodnju sljedeće generacije Passata iz Emdena u Njemačkoj u novu fabriku VW grupe u Turskoj. Ipak, sukobi u Siriji natjerali su giganta iz Wolfsburga da promijeni planove, pa su odlučili da milijardu eura vrijednu fabriku izgrade u Bratislavi u Slovačkoj. Tako je planirano da sljedeća generacija Passata od 2023. silazi sa trake, nakon što bi se sestrinski model iz Škode, Superb preselio iz češke fabrike u Kvasinyju. Međutim, kako navodi Automotive News Europe, u Volkswagenu su odlučili obustaviti proizvodnju Passata u Evropi, nakon što je ista odluka donesena za američko tržište.

 

 

 

Smatra se da Volkswagen želi da smanji rizik od ,,kanibalizacije“ jer je poznato da Superb itekako ulazi u prodaju Passatove limuzine. Ono što ipak raduje, jeste da je za karavansku izvedbu pripremljena drugačija sudbina. Variant će tako najvjerovatnije ostati u ponudi i nakon gašenja limuzine, te će biti namijenjen zapadnoj Evropi, dok će limuzinski Superb svoje mjesto potražiti u centralnoj i istočnoj Evropi. Nakon gašenja limuzinskog Passata, Volkswagen će još više preusmjeriti fokus na SUV modele, kao i na dalji razvoj električnih automobila. Još jedna žrtva ove odluke najvjerovatnije će biti elegantnija verzija Passata, Arteon, koji takođe neće doživjeti novu generaciju. Pozitivna ostaje Volkswagenova ranija potvrda u kojoj je najavljeno pokretanje proizvodnje novog električnog automobila Aero sa četvero vrata u fabrici Emden od 2023. godine, koji će se oslanjati na konceptni ID. Space Vizzion.

Datum objave: 28/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook