Naslovna > Automobili > Renault > EZ-ULTIMO > EZ-ULTIMO futurističkog izgleda

Renault

EZ-ULTIMO futurističkog izgleda

Renualt je već ove godine na dva sajma predstavio svoja dva nova koncepta vozila, pa je tako u na Sajmu automobila u Ženevi predstavljen EZ-GO koncept, dok su se posjetioci Sajma komercialnih vozila u Hanoveru imali priliku upoznati sa Ez-Pro konceptom. Međutim na Sajmu automobila u Parizu se pojavljuje i treći ovogodišnji koncept na kome je predstavljen EZ-ULTIMO, čime je proizvođač proširio svoju električnu EZ porodicu koncept vozila...

Francuska kompanija je osmislila novi koncept autonomnog automobila koji je predstavljen na Sajmu automobila u Parizu, a koji je prilično zanimljivog i futurističnog izgleda. Zamišljen je kao vozilo koje bi se iznajmljivalo po potrebi korisnika, kao što je danas slučaj sa rent a car vozilima. Sa sobom donosi dosta luksuza i komfora, te pravo premijum iskustvo vožnje. U unutrašnjem dijelu automobila dominiraju plemeniti materijali poput kože, drveta i mermera. Sjedišta su nalik foteljama i pozicioniraju putnika prema zadnjem dijelu automobila nasuprot kojih se nalazi sjedište u formi klupe. Krov je sačinjen od staklenih panela koji su kreirani iz segmenata, sa stranicama u formi rešetke i zatamljenim prozorima.

Kao što je i slučaj sa EZ-GO i EZ-ULTIMO je nizak i dugačak model. Dužina vozila je 580 cm, visina samo 135 cm, dok je međuosovinsko rastojanje nešto kraće od 4 metra. Točkovi su ogromni i popunjavaju čitavu bazu, dok je svjetlosni sklop doslovno stopljen sa prednjim dijelom automobila. Vrata se otvaraju prema gore što omogućava lakši ulaz i izlaz iz vozila, dok u samom automobilu ima mjesta za troje putnika. Ovaj model je opremljen autonomnom vozačkom tehnologijom četvrtog nivoa, Očekivano je psisustvo autonomnih vozačkih kamera, radara i LiDAR kamere, kao i senzora koji su ugrađeni u uglove ovog vozila. Automobil je povezan sa infrastrukturama, može se prilagoditi urbanom okruženju, kao i autoputevima ili drugim ambijentima. Takođe je prisutna i Wi-Fi tehnologija, dok aplikacija za pametni telefon omogućava  da se lako isplanira ruta, kao i drugi detalji vezani za vožnju ovim automobilom.

 

Datum objave: 12/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook