Naslovna > Automobili > Jaguar > F-Type > F-Type u električnom izdanju?

Jaguar

F-Type u električnom izdanju?

Ovaj britanski proizvođač je zvanično uplovio u eru elektrifikacije predstavljanjem svog prvog potpuno električnog modela I-Pace, iz SUV segmenta...

Elektrifikacija će sigurno obuhvatiti i ostale modele, a među njima će se naći i nova generacija F-Type, koji bi trebao da dobije svoju električnu verziju. Ovaj sportski automobil na tržištu je već šest godina, ali ipak njegov nasljednik se neće pojaviti baš tako skoro. Jagurov šef dizajna, Ijan Kalum, navodi da će se trenutna generacija modela F-Type na tržištu zadržati nešto duže od drugih automobila, ali da ga svakako čekaju promene u budućnosti. Međutim, sudbina ovog modela još uvijek nije poznata.

 


U oktobru se pojavio izvještaj o mogućoj saradnji JLR i njemačkog BMW, na osnovu koga bi njemački proizvođač snabdjevao britanski brend twin-turbo V8 agregatima zapremine 4,4 litara koji će biti zamjena za trenutni petolitarski V8 agregat sa kompresorom, a trebao bi se naći prije svega ispod poklopca motora F-Type modela. Ukoliko se ovo zaista ispostavi kao tačno, to svkakao ne bi bio prvi put, jer se u Range Rover modelu koji se proizvodio od 1994. do 2002. godine, nalazio šestocilindarski dizel agregat, čiji je konstruktor bio BMW, dok se u trećoj generaciji ovog modela do 2006. godine nalazio BMW-ov V8 agregat, zapremine 4,4 l. Najvjerovatnije da će se novi F-Type prodavati sa JLR agregatima, a da će se BMW-ova mašina naći na samom vrhu ponude.

 

Datum objave: 26/11/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook