Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Fabrika u Češkoj proslavila proizvodnju 4 miliona vozila

Hyundai ima razloga za slavlje

Fabrika u Češkoj proslavila proizvodnju 4 miliona vozila

Najjača godina tvornice u Nošovicama bila je 2016. godina, kada je proizvedeno 358.400 jedinica.U 2022. godini HMMC planira proizvesti 321.500 jedinica...

Prvi million vozila proizveden je 2013. godine, drugi u 2016. godini, a treći 2019. godine, a sada Hyundai Motor  fabrika u Našovicama u Češkoj proslavlja proizvodnju četvrtog miliona vozila. Četvrtomilionito vozilo bio je Hyundai Tucson N Line, koji je opremljen najsavremenijom opremom u blago hibridnoj verziji, a proizveden je za kupca u Olomouc-u u Češkoj. Uprkos pandemiji te problemima u opskrbnom lancu globalno, ali i drugim vanjskim uticajima, HMMC je uspio održati visoku stopu proizvodnje. Ove godine očekuje se proizvodnja preko 321 000 vozila, što znači da će premašiti “predpandemijsku” 2019. godinu.

 

 

 


“Naši zaposlenici i dobavljači imaju beskrajno velike zasluge za to kako su se izborili sa svim izazovima u proteklih nekoliko godina. Zahvalan sam na tome da zahvaljujući njihovim vještinama i predanosti mi smo danas u mogućnosti da slavimo još jedan značajan uspjeh.”, rekao je Cheolseung Baek, Predsjednik HMMC-a. Fabrika je proizvodila do 2019. godine samo vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem, dok početkom 2020. godine počela je proizvodnja električne Kona-e koja je bila prvo masovno proizvedeno baterijsko vozilo u Češkoj.  Na jesen iste godine u Našovicama počela je proizvodnja hibrida i plug in hibrida četvrte generacije modela Tucson, dok se u proteklim godinama smanjio procenat proizvodnje dizelskih motora koji sada čine samo 9 % od ukupne proizvodnje fabrike.

 


U Našovicama je najviše proizvedeno Hyundai Tucsona - 70 % od početka proizvodnje fabrike 2008. godine. Porodica i30 koja je dostupna u tri varijante (wagon, hachback, fastback) čini 17 % ukupne proizvodnje HMMC-a, dok električna Kona čini 10 % proizvodnje, a višestruko nagrađivani i30 N koji je proizveden u obje varijante (hatchback i fastback) čini preostali dio ukupne proizvodnje. Njemačka i dalje ostaje najveći kupac, slijede je Velika Britanija, Španija i Francuska. Tucson vodi u klasi kompaktnih SUV vozila u Europi ove godine, te tako nastavlja dobar rezultat od prošle godine. Jedinice Hyundaievog bestselera proizvednog u Našovicama također se isporučuju na Bliskom Istoku i drugim dijelovima svijeta.

Datum objave: 21/11/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook