Naslovna > Automobili > BMW > iX > Facelift potpuno električnog crossvera

BMW iX3

Facelift potpuno električnog crossvera

BMW će predstaviti osvježenu verziju svog električnog modela iz X3 linije sa blagim dizajnerskim izmjenama spolja i unutra...

Proizvođač automobila iz Bavarske 2019. godine predstavio je potpuno novi električni iX3 crossover. Ubrzo će ovaj model dobiti facelift izdanje, slijedeći svoje rođake iz X3 linije sa motorima sa unutrašnjim sagrijevanjem, koji su nedavno ažurirani. Dostupne fotografije buduće verzije pokazuju da će u odnosu na prethodnika biti samo blaže dizajnerske izmjene, kako spolja, tako i u unutrašnjosti kabine. Najupečatljivija novina nalazi se na prednjem dijelu vozila gdje su u BMW-u odlučili malo povećati dimenzije rešetke bubrega. Međutim ljubitelji standardnog oblika neće biti razočarani jer u pitanju nisu radikalne promjene kao kod nekih drugih novih  BMW-ovih modela. Takođe, farovi su sada otprilike 10 milimetara (0,4 inča) tanji i dolaze sa prilagodljivom matricom LED dioda kao standardnom opremom ili opciono može se izabrati laserska tehnologija svjetala.

 

 

 

 

 


Novi iX3 kretaće se na 19-inčnim aluminijumskim točkovima ili opciono na novodizajniranim aerodinamičim točkovima M brenda, dimenzija 20 inča. Blage promjene obuhvatiće još i svjetlosni sklop na zadnjem kraju, te će težište novog modela biti nešto niže u odnosu na prethodnika. U kabini će se nalaziti potpuno digitalna 12,3-inčna instrumentalna tabla, te redizajnirani infotainment sistem jednake veličine. Ovo je zahtijevalo izmjene na centralnoj konzoli pa su novom sistemu prilagođeni ručica mjenjača i drugi komandni tasteri.
Kada je riječ o pogonkoj jedinici, tu neće biti izmjena, tako da će i ovaj model biti pokretan od strane jednog električnog motora sa 282 KS, koji je smješten na zadnjoj strani vozila. Pogon na prednje točkove je takođe jedina opcija, a brzinu od 0 do 100 km/h, iX3 dostiže za 6,8 sekundi, dok će maksimalna brzina iznositi 180 km/h.  Domet potpuno pune baterije ,od 80 kWh, iznosiće oko 460 kilometara. Ažurirano izdanje iX3 za 2022. godinu biće predstavljeno na ovogodišnjem IAA Mobility sajmu automobila u Minhenu, dok će na tržištu ovaj automobil biti dostupan nešto kasnije. Za sada nema podataka o cijeni, koju će kupci morati izdvojiti za električni crossover.

Datum objave: 11/08/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook