Naslovna > Auto moto sport > FIA pojasnila pravilo o branjenju pozicija

F1

FIA pojasnila pravilo o branjenju pozicija

Nakon mnogo prigovora i optužbi zbog načina na koji se neki vozači koji brane poziciju kažnjavaju a neki ne, FIA je odlučila objasniti svoje pravilo

Koliko puta smo u utrkama F1 gledali situaciju da jedan vozač napada a da drugi „gradi“ prostor i ne dozvoljava prvom da prođe. Te situacije su uvijek predmet polemike, i često se nagađa šta se smije a šta ne, stoga je FIA dodatno pojasnila pravila. 

 

Nije dozvoljeno sjeći krivinu pri ulasku u boks, te stoga vozač ne smije napuštati stazu namjerno, osim ako za to ne postoji opravdan razlog. Dalje, vozačima je dozvoljena samo jedna promjena putanje s ciljem odbrane pozicije, a pri povratku na trkaću putanju vozač mora ostaviti prostora širine bolida između sebe i vanjskog ruba staze.  Ova pojašnjenja pravila ne donose ništa novo, osim ovog dijela koji se tiče prostora širine bolida, što bi moglo unijeti nove rasprave. Svaki vozač jednostavno može reći da misli da je ostavio dovoljno prostora, a sa druge strane još uvijek nije jasno definisano da li vozač smije više puta mjenjati putanju skrećući u istu stranu.  

Datum objave: 05/01/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook