Naslovna > Retro > FIAT 500 slavi 60. rođendan

FIAT

FIAT 500 slavi 60. rođendan

Prije tačno 60 godina FIAT je predstavio model 500 koji je ostavio neizbrisiv trag u auto industriji.

FIAT 500 ne treba posebno predstavljati nikome, pa čak ni onima koji automobile uopšte ne poznaju. Prije 60 godina, 4. jula, FIAT je otkrio svoju viziju automobila čija je cijena bila dostižna većini stanovništa osiromašenog tokom Drugog svjetskog rata.
Maleni automobil raspolagao za to doba s motorom solidne snage a obzirom na trenutna zbivanja u auto industriji niko se nije žalio ni na prostor. Mnoge su familije proputovale cijelu Evropu u malenom FIAT-u 500 koji s današnje tačke gledišta spada u mikro klasu gradskih automobila.

 


O kako se dobrom i dizajnerski uspješnom automobili radu svjedoči vijest da je svjetski poznati New York Museum of Modern Art odlučio uvrstiti FIAT 500 u stalnu postavku muzeja. Na prigodnom prostoru bit će izložena najprodavanija verzija koja se proizvodila u razdoblju 1965.- 1972. godine.  
Danas originalni FIAT 500 je vrlo cijenjen u krugovima ljubitelja oldtimera. Recimo da ih na cestama još ima u prilično velikom broju te da se usprkos godinama svakodnevno koriste...

Datum objave: 05/07/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook