Naslovna > Tehnika > FIAT-ova mehanička platforma?

Alfa

FIAT-ova mehanička platforma?

Talijanski proizvođač već radi na novom SUV modelu kompaktnih dimenzija, međutim ono što je zanimljivo jeste činjenica da bi se ova Alfa mogla naći na mehaničkoj platformi drugog brenda...

Kao odgovor njemačkim proizvođačima automobila i njihovim modelima među kojima su BMW X3, Audi Q5 ili Mercedes GLC, 2016.godine se pojavio prvi SUV talijasnkog proizvođača, Stelvio. Ovaj automobil je zasnovan na limuzini Giulia, odnosno koristi njenu mehaničku platformu "Giorgio". Međutim, novi  SUV, koji će u gami Alfe zauzeti poziciju ispod Stelvia i pokušati da parira BMW-u X1, Audiju Q3 i Mercedesu GLA, već je u pripremi, a pretpostavka je da ovaj model neće koristiti skraćenu varijantu platforme "Giorgio", već bi mogao biti zasnovan na platformi koju već dijeli nekoliko modela i brendova, među kojima su Jeep Renegade, FIAT 500L i 500X, kao i pick-up Toro.

 

Spomenuta mehanička osnova prilagođena je kako za pogon na prednje točkove, tako i za vozila sa pogonom na sva četiri točka. Ukoliko se sve ovo ispostavi kao tačno, veoma lako je moguće da će nova Alfa umjesto mehanike, dijeliti i motorizaciju sa navedenim modelima, a njena proizvodnja bi se mogla odvijati u FIAT-ovom pogonu Pomiljano.

Datum objave: 04/12/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook