Naslovna > Vijesti > Filter za zaštitu od virusa

Honda

Filter za zaštitu od virusa

Japanski proizvođač Honda razvio je novi filter za kabine automobila koji može da filtrira 99.8 odsto svih virusa iz vazduha…

U aktuelno vrijeme pandemije izazvane virusom korona naučnici iz raznih oblasti pokušavaju da pronađu najadekvatniju zaštitu u cilju sprečavanja zaraze virusom. Slična stvar je i u auto industriji gdje proizvođači na razne načine doprinose zaustavljanju širenja korona virusa. Jedan od njih je i japanska Honda koja je razvila novi filter za automobila koji je sposoban da filtrira 99,8% svih virusa iz vazduha i to u roku od svega 15 minuta. Takozvani filter Kurumask, putnike ne štiti od virusa spolja, već čisti potencijalne viruse iznutra. U roku od 24 časa. čak 99.9 odsto virusa bude odstranjeno iz kabine.

 

 


Kurumasku, što doslovno znači ,,maska za automobile” djeluje baš kao i maska za lice. Dostupan je za Hondin N-Box Kei mali automobil, postavljen je na mjesto gdje se i regularni filter nalazi, hvata kapljice virusa te smanjuje njihov oblik oštećujući ih u procesu. Koristi tehnologiju za pretvaranje cinkovog fosfata, istu tehnologiju koju proizvođači koriste kako bi spriječili rđanje. Prema Hondi, maska je ekološki prihvatljiv proizvod, sa manjim rizikom od njegovanja rezistentnih virusa, jer ne koristi hemikalije. Prema Hondinim informacijama, filter funkcioniše oko godinu dana, a cijena mu je oko 50 evra. Preporučuje se da se zameni na svakih 15.000 kilometara.

Datum objave: 09/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook