Naslovna > Automobili > Peugeot > 208 > Finalisti izbora za automobil godine u Evropi

Car Of The Year

Finalisti izbora za automobil godine u Evropi

Početak godine je period kada se svode računi za prethodnu godinu, ali i dodjeljuju brojne nagrade među kojima je i Evropski automobil godine...

Od početnih 38 kandidata, lista je najprije skraćena na 29 vozila, a sada smo konačno došli i do finala gdje se izbor sveo na sedam automobila koji pretenduju da ponesu titulu najboljeg automobila na Starom kontinentu za 2021. godinu. Kandidati da bi uopšte završili na listi morali su ispunjavati uslove da se radi o novim modelima i da su za vrijeme glasanja dostupni u najmanje pet evropskih zemalja. Tako su se u finalu našli: Citroen C4, Cupra Formentor, Fiat 500, Land Rover Defender, Škoda Octavia, Toyota Yaris i Volkswagen ID.3.

 

 


60 članova žirija predstavljaju 23 evropske zemlje jednostavnim glasanjem skratili su početnu listu, a sljedeća faza glasanja trajaće do februara, dok će pobjednik biti proglašen u martu. Tradicionalno, najava se održava u Ženevi uoči Sajma automobila u Ženevi. Najava će se obaviti 1. marta ali emitovanje za sada nije potvrđeno. Drugi krug glasanja nešto je kompleksniji od prvog. Svaki član žirija ima 25 bodova na raspolaganju, mora podijeliti bodove na minimum pet automobila, a ni jedan model ne smije dobiti više od 10 bodova. Podsjećamo, pobjednik za 2020. godinu bio je Peugeot 208. Evropski automobil godine prvi put je održan 1964. godine kada je laskavu titulu ponio Rover 2000.

Datum objave: 12/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook