Naslovna > Automobili > Ford > Focus > Ford Focus 2018

Počeo razvoj popularnog kompakta

Ford Focus 2018

Četvrtu generaciju ovog modela je prvi primjetio novinar britanskog AutoCar magazina Geoff Watson u Laplandu, i objavio prve fotografije zakamufliranog prototipa

Ford je zvanično priznao početak razvoja Focusa 2018. Ukupne dimenzije kompakta izgledaju nepromjenjene, ali najavljeno 50 mm duže međuosovinsko rastojanje bi trebalo pružiti više mjesta za noge putnika na zadnjoj klupi. Novi Fokus će biti razvijan na fleksibilnoj C- class platformi  po uzoru na Fiestu, a to ne čudi poznavaoce jer je šef razvojnog odjeljenja Darren Palmer već na isti način poslao u proizvodnju Ka+ i dramatično poboljšani  Ecosport, SUV iz B- segmenta.  Unutrašnjost bi trebala da bude  jednostavnijeg dizajna, jer su se kupci žalili na  „suviše razbacan“ enterijer. Planirani su motori sa 3 i četiri cilindra, a očekivano najzastupljeniji bi trebao da bude bezinski 1.0 EcoBoost trocilindraš u 3 varijante i to 90, 123 i 138 KS. Kao  jači motori u ponudi planirane su  verzije zapremina od 1.5 do 2.0 litara, a najjači model ST  bi raspolagao sa 2. 0 l motorom snage  275 KS.

 

Za sada nije najavljen nasljednik modela Fokus RS, a što se tiče dizelskih varijanti, najavljeni su 1.5  i 2.0 litarski TDCI motori. Iz kompanije su najavili i Lifestyle model Fokus Active sa  prednjim pogonom , a moguće je i varijanta 4x4 sa tehnikom preuzetom iz postojećeg modela Kuga SUV. Prezentacija novog Forda Focusa se očekuje u martu ove godien na sajmu automobila  u Ženevi.

Datum objave: 18/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook