Naslovna > Automobili > Opel > Zafira > Funkcionalnost u svakom detalju
FOTO GALERIJA (17)

Novo na bh tržištu - Zafira Tourer

Funkcionalnost u svakom detalju

Zajedno sa Astrom GTC, Opel je u Sarajevu predstavio i Zafiru Tourer koja donosi vrhunsku kvalitetu, inovativne tehnologije i dinamičan dizajn uz obilje prostora u unutrašnjosti, a tvorci ovog automobila su se potrudili da svaki detalj bude funkcionalan

Još od  1999. godine Opel uspješno nastupa u segmentu kompaktnih jednovolumena sedmerosjeda, a u tom uspjehu mu je pomogla Zafira čija je treća generacija predstavljena u Bosni i Hercegovini. Ono što se ističe kao osnovni adut Zafire Tourer su  temeljito redizajnirana sjedišta Flex7 uz pomoć kojih se postavljaju novi standardi u prilagodljivosti interijera.

 

Baš kao kod prve dvije generacije, glavni princip na kojemu se temelji Zafira Tourer je maksimalna fleksibilnost. Opelovi inženjeri značajno su nadogradili pametni sistem sjedala Flex7. Treći red sjedišta se i dalje može preklopiti da bude posve u ravnini s podom prtljažnika, dok je drugi red posve redizajniran pa više nije u obliku klupe, nego se sastoji od tri odvojena sjedala koja se mogu posve preklopiti stvarajući ravan utovarni prostor. Tri sjedišta mogu se pomicati naprijed-nazad za 210 mm neovisno jedno o drugom.


Zafira Tourer također nudi preko 30 pretinaca za pohranu uključujući višenamjensku središnju konzolu FlexRail. Ovaj novi sistem još je jedan primjer visoke fleksibilnosti koju nudi Zafira Tourer. Naslon za ruku koji uključuje veliki pretinac za pohranu kao i držače čaša može se pomicati po aluminijskim nosačima do željene pozicije, čime se omogućuje fleksibilno korištenje velikog prostora za pohranu između prednjih sjedišta – dakle upravo tamo gdje je najdostupniji i najkorisniji.

 

Prepoznatljiv prednji dio definira skup svjetlećih elemenata u obliku bumeranga koji se prostire od prednjih svjetala do maglenki. Dinamičnom dojmu doprinosi i Opelov karakteristični središnji nabor na poklopcu motora i robusna trapezoidna rešetka. Kao kod ostalih Opelovih modela, svjetla za dnevnu vožnju u obliku krila integrirana su u gornji dio skupa svjetlećih elemenata.Svojim optimiziranim i aerodinamičnim dizajnom karoserije silueta Zafire Tourer podsjeća na superbrzi voz. Bočna ukrasna linija podiže se prema gore i proteže prema stražnjem dijelu vozila, vizualno gurajući vozilo naprijed i dajući ovom jednovolumenu dojam snažnog pokreta.


Zafira Tourer ima Insignijinu prednju osovinu s izoliranim podokvirom i ovjesom tipa McPherson, dok je konstrukcija stražnje osovine jedinstvena u segmentu jednovolumena. Kao kod nove Astre, kombinira složenu polukrutu torzijsku osovinu s Wattovom vezom. Ovakva je konstrukcija lakša i kompaktnija od multilinka te pruža izvanrednu stabilnost u vožnji uz smanjen hod karoserije, vrhunsku udobnost i bolju izolaciju od vibracija i buke. Također ostavlja dovoljno prostora za smještaj integriranog nosača bicikala FlexFix.

 

Pametno mehatroničko podvozje FlexRide koje je dostupno sa Zafirom Tourer kao opcija nudi još više udobnosti, sigurnosti i vozne dinamike. Prilagodljiva kontrola podvozja automatski prilagođava ovjes cestovnim uvjetima, brzini prolaska kroz zavoj, pokretima vozila i individualnom stilu vožnje. FlexRide nudi na izbor tri postavke: uravnoteženi način Standard, Tour koji je najviše fokusiran na udobnost te agilniji način Sport.Opel Zafira Tourer isprva će se nuditi s tri verzije 2.0 CDTI common-rail turbo dizelskog motora poznatog s Astre i Insignije. Snaga iznosi 81 kW/110 KS i 96 kW/130 KS, dok je model s vrha ponude prerađen tako da nudi 121 kW/165 KS. Ponuda benzinaca sastoji se od 1.8-litarskog motora sa 115 KS, te dva visokoučinkovita 1.4-litarska motora smanjenih dimenzija s turbopunjačem, s 88 kW/120 KS i 103 kW/140 KS. Šesterostepeni automatski prijenos dostupan je za 1.4-litarski motor sa 140 KS te 2.0 CDTI sa 165 KS. I 1.4-litarski benzinski i 2.0-litarski dizelski motori opremljeni su novom tehnologijom Start/Stop koju je Opel razvio kako bi ponudio dodatnu uštedu u potrošnji goriva, osobito u gradskoj vožnji u kojoj se često vozi u zastojima.

 

Nedugo nakon početka prodaje, ponuda Zafire Tourer bit će proširena superučinkovitim 2.0 CDTI common-rail turbo dizelskim modelom ecoFLEX s 96 kW/130 KS. Nakon toga za nekoliko mjeseci uslijedit će i predstavljanje snažnijih motora koji će nuditi visoke performanse.Cijena Zafire Tourer pogonjene 1.8 motorom sa 115 KS kreće od 33.900 KM, a uključuje:CD-radio s MP3, Klima uređaj, ABS, ESP, 6 zračnih jastuka i aktivne naslone za glavu sprijeda, daljinsko središnje zaključavanje, električne podizače prednjih prozora, električno pokretane vanjske retrovizore.Doplata za turbo-benzinski motor 1.4 sa 140 KS i šesterostupanjskim ručnim mjenjačem iznosi 1.860 KM.

Datum objave: 28/01/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook