Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > Maybach > Gaddafijev Maybach za gotovo milion eura

Maybach 57S Coupe

Gaddafijev Maybach za gotovo milion eura

Veoma rijedak primjerak Maybachovog coupea naručen od strane Moammara Gaddafija 2010. godine, sada se našao na prodaji po nevjerovatnoj cijeni od 961,950 eura...

Prije nego što je Maybach postao ultra-luksuzni nivo opreme za Mercedesove modele S-Klasa i GLS, bio je samostalan brend, te je prodavao luksuzne automobile sa veoma visokim cijenama. Automobili koji su proizvedeni kasnih 2000-ih i ranih 2010-ih godina, bili su zasnovani na S-Klasi tog vremena i nisu bilježili dobre prodajne rezultate. Automobil koji se sada nalazi u prodaju pripada upravo ovom vremenskom razdoblju, a nastao je kao coupe verzija 57 S limuzine. Na početku je zamišljena proizvodnja od svega 100 jedinica, međutim vjeruje se da je na kraju manje od 10 automobila u dvovratnoj verziji proizvedeno.

 

 


Automobil koji se upravo prodaje bio je narudžba Moammara Gaddafija 2010. godine, ali zbog pada vlade godinu dana kasnije, ovaj automobil nikada nije završio u ruke vlasnika. Trenutno se ovaj automobil prodaje u holandskoj auto kući Autoleitner, koji tvrdi da se radi o coupeu sa najmanjom kilometražom kada je u pitanju ovaj model. Automobil pokazuje samo 2,300 km na satu i zaista je u besprijekornom stanju. Zasnovan je na vrhunskoj limuzini pa je tako i lista opreme impresivna, te uključuje sve ono što je bilo dostupno prije 10 godina.

 


Ispod poklopca motora smješten je 6,0-litarski V12 agregat sa 640 KS i 1,000 Nm obrtnog momenta. Pogon je na zadnjoj osovini, a u originalnoj sedan varijanti teži 2,744 kilograma. Ogroman automobil sa ogromnom cijenom ima i podjednako visoku cijenu, naročito kada se tome doda ekskluzivnost koju ovaj coupe nosi sa sobom. Prodavac tako traži 961,950 eura, što je više od pet puta skuplje od trenutno dostupnog novog Mercedes-Maybacha.

Datum objave: 29/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook