Naslovna > Automobili > Chevrolet > Corvette > Genovation Extreme Electric Car

Corvetta na električni pogon ruši rekorde

Genovation Extreme Electric Car

Za sve ljubitelje cifri i kvizova, stižu nove informacije iz kompanije Genovation, koja se nalazi u američkoj saveznoj državi Maryland.

Svjetski rekord u maksimalnoj brzini na jednu milju sa ubrzanjem iz mjesta, u kategoriji legalnih putničkih vozila na električni pogon, pripada njihovoj Corvetti C6 GXE i iznosi 303. 8 km/h! Ovaj razbijač modela Tesla nema možda jake akronime u imenu, ali extremnno brzi električni pogon sigurno ima. Genovation tim  je ovaj poduhvat izveo na pisti namjenjenoj za slijetanje Space Shuttle koju nadzire Kenedy Space Center u Floridi i time je faktički srušio svoj vlastiti rekord od postavljen ranije. Genovation twin- motor isporučuje 600 KS i snagu prenosi preko standardnog mjenjača sa 6 brzina, poznatog iz Corvette  C6 sa benzinskim motorom. Kompanija je upravo objavila da na ovogodišnji CES  sajmu  u Las Vegasu predstavlja još jaču varijantu Genovation GXE  sa čitavih 800 KS, sa kojim najavljuju  novi lov na rekorde i postizanje maksimalne brzine od 354 km/h!

 

Novi i jači model sa 800 KS  je napravljen na aluminijskoj platformi nove Corvette Grand Sport 7 i biće opremljen novim baterijama visokog kapaciteta, invertorima i dvostrukim električnim motorima. Za prenos snage  na zadnje točkove će biti zadužen 7. stepeni manuelni mjenjač, što je rijetkost u svijetu električnih automobila, dok sa kao opcija spominje ugradnja automatskog Paddle Shift mjenjača sa komandama na upravljaču. Kapacitet baterija je dovoljan da GXE sa jednim punjenjem pređe 281 km, a za potpuni užitak u vožnji sportski nastrojenih vozača će se pobrinuti savršeni raspored težine 50/50 na obe osovine i ubrzanje od 0- 100 km/h za manje od 3 sekunde! Naplatci od  karbon- fibera, Brembo kočnice i besprijekorna Alcantara koža u unutrašnjosti su podaci koji  govore da je Genovation detaljno obrađena  Corvetta ne samo izvana nego i iznutra. “Naš cilj je ponuditi potpuno električni automobil visokih performansi sposoban za rušenje rekorda ali i dalje jednostavan za svakodnevnu upotrebu” izjavio je šef  kompanije Genovation Andrew Soul. Broj proizvedenih primjeraka je ograničen  na 75 i biće ponuđene samo 3 boje karoserije, a najavljeno  je da prvi primjerci stižu na tržište već krajem ove godine. Predstavljanje je zakazano za CES sajam u Las Vegasu ovog januara.

Datum objave: 12/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook