Naslovna > Automobili > Fiat > 500 > Glasnik električne budućnosti Fiata
FOTO GALERIJA (8)

Fiat 500

Glasnik električne budućnosti Fiata

Dugoočekivani nasljednik Fiata 500 premijerno je predstavljen u dinamičnom električnom izdanju, koje sa jednim punjenjem baterija može da prevali od 320 do 400 kilometara...

Novi Fiat 500 predstavljen je premijerno u potpuno električnoj verziji, dok će one sa benzinskim i hibridnim pogonom svjetlo dana ugledati 4. jula. Nakon 13 godina prva generacija savremenog „fiće“ tako je dobila adekvatnog nasljednika, od kojeg se očekuje da ispiše nove električne stranice Fiatove istorije. Platforma je potpuno nova, a takav je i dizajn, koji uprkos činjenici da zadržava prepoznatljive retro obrise serije 500 ipak donosi brojne stilske novine. Sada već legendarna glavna okrugla svjetla dobila su dvodijelnu koncepciju sa interesantnim LED obrvama koje su integrisane u poklopac motora. S prednje strane nema više Fiatovog logotipa, već je tu broj 500 sa kojim se dodatno ističe o kojem modelu je riječ.

 

 

 

Novi oblik dobio je branik sa moderno stilizovanom centralnim dijelom. S bočnih strana ističu se čistije limene površine i aerodinamičke ručke stopljene sa karoserijom, a električni model može da se pohvali i originalnim dizajnom točkova. Pozadi su u prvom planu redizajnirana LED svjetla. U enterijeru je demonstrirana velika moć minimalističkog, ali bezvremenskog italijanskog dizajna. Dvokraki upravljač je u retro stilu, dok su digitalni instrumenti savremeni i moderni. Na sredini instrument panela je veliki 10,25-inčni ekran najsavremenijeg Fiatovog multimedijalnog sistema, ispod kojeg se nalazi stilizovani red klasičnih komandi. Tu su i četiri tastera sa P, R, N, D oznakama za upravljanje automatskim mjenjačem. Fiat je električni 500 predstavio u promotivnom „La Prima“ izdanju, sa kabrolet karoserijom. Ovaj model već je moguće rezervisati putem interneta po jedinstvenoj cijeni od 37.900 eura, uz napomenu da će novi 500 sa benzinskim pogonom startovati sa cijenom od 16.000 eura pa naviše.

 

 

 

POGON

 

Električni Fiat 500 pogonjen je elektromotorom sa 116 KS, koji se strujom snabdijeva iz litijum-jonskih baterija kapaciteta 43 kWh, koje su smještene u podu nove platforme. One bi prema Fiatu trebalo da omoguće autonomiju od čak 400 km u gradskom režimu vožnje, odnosno 320 km u kombinovanom. Od 0 do 50 km/h električni „fićo“ ubrzava za samo 3,1 sekundu, dok mu je za dostizanje 100 km/h potrebno 9. Najveća brzina je 150 km/h. Fiat navodi da je kapacitet baterija dovoljan da se prevali 50 km na 85 kW punjaču moguće dostići za samo pet minuta, a da se 80% kapaciteta dostiže za 35 minuta. Sa kućnim 7,4 kW punjačem baterije se potpuno napune za šest sati.

Datum objave: 22/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook