Naslovna > Automobili > BMW > Serija 6 > Gliser za ulice Monte Carla
FOTO GALERIJA (11)

Novitet-BMW 6 Cabriolet

Gliser za ulice Monte Carla

Tehnološki napredan, dizajnerski prepoznatljiv i performansama ubojit prestižni bavarski kabriolet napravljen je za najviše domete, o čemu svedoči i njegova paprena cijena, koja je po mjeri samo bogatim stanovnicima Monte Carla...

Na posljednjem sajmu automobila u Los Angelesu BMW je potvrdio da nastavlja tradiciju proizvodnje ultrasportskih kabrioleta, predstavivši novu generaciju Serije 6 Convertible. Beskompromisan dizajn i visoke performanse ovaj put su pretočene u otvorenu verziju, koja ima atribute da izmami uzdahe i kod najokorjelijih ljubitelja egzotičnih, a samim tim i veoma skupih automobila. Najznačajniji dio nove otvorene šestice je njen i ovaj put platneni krov, kojim se do brzine od 40 km/h potpuno sklapa ili podiže za samo 19, odnosno 24 sekunde. Inteligentni soft top dizajn direktno utiče i na ponudu prtljažnog prostora, koji, kada je krov sklopljen, iznosi sasvim dovoljnih 300 litara zapremine, odnosno 50 više kada je krov podignut. Novi BMW serije 6 Convertible unikatan je još po mnogo čemu, a najviše po sjajnim 4.0 i 4.4-litarskim benzincima, koji na zadnju osovinu isporučuju 320, odnosno 408 KS. Uz ove agregate isporučuje se šestostepena manuelna ili osmostepena automatska transmisija, specifična po tome što nudi kompromis između sportskih karakteristika i ekonomične potrošnje goriva.

 

 

 

 

 

Osim potpuno automatskog moda, osmostepeni automatik pruža i mogućnost ručnog prebacivanja brzina, pomoću selektora na kolu upravljača. Osim učinkovitosti samih agregata i sportskog osmostepenog automatskog mjenjača, nekoliko elemenata iz palete BMW EfficientDynamics dodatno doprinose redukovanju prosječne potrošnje goriva i emisije štetnih gasova. Samo neki od integrisanih elemenata u novu seriju 6 Convertible su Brake Energy Regeneration, takozvana inteligentna lagana konstrukcija karoserije, te pažljivo dizajnirana aerodinamička dorada, finalizovana u BMW-ovim vazdušnim tunelima. Savremena tehnologija implementirana u šasiju u istom trenutku omogućava sportske vozne karakteristike uz izuzetnu udobnost.

 

 

 

Dvostruka poprečna ramena na prednjoj osovini i zadnje multi-link vješanje uglavnom su izrađeni od aluminijuma, a sve sa ciljem redukovanja ukupne težine vozila. Konfiguracija šasije je usmjerena ka zahtjevima vozača sa sportskim pretenzijama, dok opciona Active Roll stabilizacija ukombinovana sa standardnom Dynamic Damper kontrolom, nudi još preciznije upravljanje i na samom limitu. Elektronski kontrolisani amortizeri prilagođavaju se površini puta i vozačkom stilu, a sve sa jednim jedinim ciljem - perfektnim balansom i kretanjem vozila i u najdelikatnijim situacijama. Novi BMW 650i Convertible je i prvi automobil u svojoj klasi koji može biti opremljen takozvanim integralnim aktivnim upravljanjem.

 

Ovaj sistem kombinuje aktivni upravljački sistem prednje osovine, koji je bio dostupan na prethodnoj generaciji serije 6, sa novom, upravljajućom zadnjom osovinom. Svi ovi elementi kao i 29 posto čvršća torziona krutost karoserije u poređenju sa onom iz prethodne serije, podarili su novom modelu izuzetne vozne osobine, kao i vrhunske performanse. Tako kapacitetnija verzija do 100 km/h sprinta za 4,9 sekundi, a u stanju je ostvariti i maksimalnu brzinu od elektronski limitiranih 250 km/h, što su ostvarenja na nivou M verzije serije 6, sada već prošle serije. Novi BMW serije 6 Convertible na evropsko tržište stiže na proljeće ove godine po cijenama od 111.600 eura, koliko će koštati jača 650i verzija. Nešto kasnije ponudu će dopuniti i 3.0-litarska opcija, koja će se plasirati po nižim, ali još uvijek nepoznatim cijenama.

 

 

Datum objave: 21/01/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook