Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Globalna prodaja rasla i u martu

Kia

Globalna prodaja rasla i u martu

Kia Corporation je u martu ostvarila globalnu prodaju 251.362 vozila, što je 8,6-postotno povećanje u odnosu na mart prošle godine...

Kijinu globalnu prodaju predvodili su SUV modeli, na čelu sa Sportagem (29.505 prodatih primjeraka), kojeg su slijedili modeli Seltos (ne prodaje se u Evropi) i novi Sorento, kojeg kod nas očekujemo do kraja aprila. Kia je u Južnoj Koreji u martu prodala 51.011 vozila, što je gotovo jednako kao u martu prošle godine (51.008). Među kupcima je najviše zanimanja pobudio veliki jednovolumen Carnival (9.520 vozila), dok je drugo mjesto zauzeo već prije pomenuti Sorento sa 8.357 prodatih primjeraka.

 

 


Prodaja van Koreje je sa prodatim 200.351 vozilom u odnosu na prošlogodišnji mart bila viša za 11 posto, pri čemu najviše zasluga za to imaju sportski terenci Sportage i Seltos te Rio (hatchback i limuzina). Iako se svijet suočava s padom prodaje zbog pandemije COVID-19 najveća svjetska tržišta su se oporavila. Stabilna prodaja u Indiji, gdje vladaju Seltos i još jedan manji sportski terenac Sonet, pozitivno je uticala na Kijinu globalnu prodaju. Uprkos teškom globalnom poslovnom ambijentu Kia će i dalje biti fokusirana na implementaciju srednjoročne i dugoročne poslovne strategije 'Plan S' te će se više posvetiti povećanju prodaje i profitabilnosti, što će joj omogućiti novi modeli, uključujući nedavno predstavljeni prvi namjenski električni model EV6 i limuzinu K8.


U Koreji je prvi dan djelovanja web stranice za model EV6 više od 21.000 stranaka obavilo online predrezervaciju za kupovinu. U Evropi će EV6 biti dostupan u prodaji najesen.

Datum objave: 07/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook