Naslovna > Teme > GM u završnim pregovorima oko prodaje Opela

Opel

GM u završnim pregovorima oko prodaje Opela

Posljednjih nekoliko dana dosta se piše o GM-ovoj odluci o prodaji Opela i svih drugih poslova vezanih za evropsko tržište.

Vijesti koje stižu daju naslutiti da je prodaja Opela u principu dogovorena te da se samo čeka službena objava. GM ne krije da se želi osloboditi poslova vezanih za evropsko tržište dok se s druge strane pojavljuje grupacija PSA kao kupac.
Analitičari tvrde da cijena nije velika, dvije milijarde eura. Od toga polovica će biti uplaćena u gotovini dok će se ostalo platiti obveznicama.

 

Za sada se zna da se ni jedna Opelova fabrika u Njemačkoj neće zatvoriti te da će ti pogoni nastaviti sa uobičajenim ritmom rada. Ono što je velika nepoznanica jesu pogoni u Velikoj Britaniji koji djeluju pod imenom Vauxall. Tamošnji je nastavak proizvodnje upitan. Ukoliko zaista dođe do gašenja pogona Britanci će se morati suočiti sa otpuštanjem velikog broja radnika. Spominje se brojka od čak 45.000 radnika koji su trenutno na direktan ili indirektan način vezani za proizvodnju Vauxhalla.
Više se informacija očekuje do kraja nedjelje...

Datum objave: 21/02/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook