Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > Golf benzinac štedljiviji od dizela
FOTO GALERIJA (6)

VW Golf 1.5 TSI ACT

Golf benzinac štedljiviji od dizela

Volkswagen prestavio novi pogonski agregat u svom najpopularnijem modelu sa još boljim performansama i smanjenom potrošnjom...

Volkswagen je predstavio novi benzinski agregat u svom najpopularnijem hečbeku Golfu, za koji tvrdi da je efikasniji od dizelskog. Da li se misli na dizelski agregat prije ili poslije smanjenja emisije izduvnih gasova, nije precizirano, ali Volkswagen ima sve podatke. Novi 1,5 litarski TSI ACT BlueMotion pogonski agregat posjeduje tehnologiju deaktivacije cilindara – ovaj sistem će isključiti dvije od četiri komore ukoliko njihov rad nije neophodan tokom vožnje, i po podatcima NEDC testa ima prosječnu potrošnju od 4,8 litre benzina na pređenih 100 kilometara.

 

 


Opremljen sedmostepenim automatskim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom ovaj 1,5 litarski Golf je u stanju da krstari po inerciji duže vremena kada se prilikom vožnje ide niz brdo ili ako vozač pusti papučicu gasa. Automobi će po potrebi da ugasi pogonski agregat i isključiti pogonske točkove pomoću kvačila. Volkswagen tvrdi da je samo ovim sistemom znatno smanjio potrošnju goriva i emisiju izduvnih gasova. Postoje još dvije karakteristike koje utiču na energetsku efikasnost ovog agregata – on koristi TSI Miller ciklusni sistem sagorijevanja koji omogućava agregatu da pokrene veći stepen kompresije, pri tom štedeći gorivo ali povećavajući obrtni moment. 1.5 TSI ACT takođe posjeduje naprednu verziju turbo punjača sa varijabilnom geometrijom turbine, koji  varira turbo izlaz u zavisnosti od zahtjeva agregata tokom vožnje. Volkswagen je istakao da je ovaj novi motor dizajniran da bude fleksibilan , da može raditi u različitim uslovima i koristiti različite vrste goriva – bilo prirodni gas ili hibridni sistem. Kompanija takođe obećava da ovaj agregat može proizvesti znatno veću snagu od trenutnih 130 KS koji se nalaze u Golfu, što znači da bi mogli vidjeti ovu jedinicu u znatno „začinjenijem“ izdanju.

 

Datum objave: 21/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook