Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > Golf ponovo dominira Evropom

Volkswagen Golf

Golf ponovo dominira Evropom

Nakon poprilično teškog početka godine, Golf je ubrzao tempo, te se uspio probiti do prve pozicije najprodavanijih automobila 2020. godine na evropskom kontinentu...

Sa preko 312,000 isporučenih Golfova širom Evrope, najnovija generacija nastavila je tamo gdje je prethodnik stao. Protekla godina ostaće obilježena kao godina krize izazvane prije svega pandemijom korona virusa. U poređenju sa 2019. godinom 2020. godina bilježi značajan pad. Primjera radi, u Njemačkoj taj pad iznosi  19,1%, a ukupno je isporučeno 2,917,678 vozila na ovom tržištu, što je svakako najlošiji rezultat u posljednjih 10 godina. Ipak, neke se stvari nisu izmijenile, uključujući očekivanu dominaciju Volkswagenovih modela, među kojima svakako prednjači Golf osme generacije.

 

 


,,Sa Golfom 8 neprimjetno nastavljamo uspješnu priču koju su gradile i prethodne generacije. Automobil nastavlja da postavlja tehničke standarde u mnogim dimenzijama“, rekao je izvršni direktor Volkswagena Ralph Brandstatter i dodao: ,,Nakon što je izbijanje korona virusa u proljeće prekinulo tek započeto tržište, Golf je u drugoj polovini godine imao mnogo toga za nadoknaditi“. I pored krize, Golf je dobio i performansne izvedbe GTI, GTD i GTE što je svakako pomoglo prodaji. Zbog velike potražnje za hibridne modele Volkswagen je ponudio i ovu izvedbu Golfa, a da se radi o bitnom faktoru pokazuju i prodajni rezultati koji kažu da je svaki treći prodati Golf upravo hibrid.
Dominaciju na domaćem tržištu Volkswagen je zaključio sa Tiguanom i Passatom koji su se našli na drugoj odnosno trećoj poziciji. Da Njemci ostaju vjerni domaćim proizvodima potvrđuje i podatak da se među deset najprodavanijih automobila 2020. godine našao samo jedan stranac i to Fiat Ducato na desetoj poziciji.

Datum objave: 11/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook