Naslovna > Teme > Gordon Murray predstavio novu firmu

Gordon Murray Automotive

Gordon Murray predstavio novu firmu

Legendarni konstruktor bolida Formule 1 i po mnogima najboljeg sportskog automobila ikada, McLarena F1, Gordon Murray, predstavio je novu firmu Gordon Murray Automotive.

Slavni je konstruktor uspješnih bolida i po mnogima najboljeg serijskog sportskog automobila uopšte, McLarena F1, upravo predstavio novu firmu Gordon Murray Automotive koja će u ograničenim serijama proizvoditi vozila prilagođena potrebama invalida.
Nova se firma zapravo nalazi pod krovom već poznate kompanije za proizvodnju automobila, Gordon Murray Design.
Legendarni je konstruktor poznat po svojim genijalnim idejama. Obzirom na specifično tržište proizvodnja će biti ograničena.

 


Svi modeli koji će se na slobodnom tržištu brzo naći u prodaji bazirani su na modelu iStream koji je napravljen po receptu po kojem se prave bolidi Formule 1. To pak znači da je upotreba laganih materijala dominantna. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je za proizvodnju IStreama potrebno čak 80% ulaganja u proizvodne kapacitete te da je emisija štetnog CO2 u atmosferu za 40% manja od trenutnih rekordnih vrijednosti.
Sve će pojedinosti biti objavljenje narednog mjeseca kada Murray slavi 50 godina od početka dizajniranja automobila.
Tek podsjećanja radi recimo da je poznati brazilski vozač Nelson Piquet osvoji dva vozačka naslova sa Murrayevim kreacijama bolida Formule 1...

 

Datum objave: 23/10/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook