Naslovna > Automobili > Kia > Niro > Gradski crossover osvojio prestižnu nagradu Red Dot

Kia Niro

Gradski crossover osvojio prestižnu nagradu Red Dot

Nagrada Red Dot Design Award je jedno od najpoželjnijih priznanja s područja kvaliteta dizajna. Žiri, sastavljen od međunarodnih stručnjaka, svake godine provjerava kvalitet dizajna i stepen inovativnosti prijavljenih radova...

Kia Niro je za svoju priključno hibridnu verziju (PHEV, Plug-in Hybrid) dobio nagradu Red Dot Design Award u kategoriji "Dizajn proizvoda." Nagrada je dokaz Kijine posvećenosti dizajnu inovativnih, visokokvalitetnih vozila koja ispunjavaju potrebe kupaca, a u isto vrijeme ostaju u središtu najsavremenijeg dizajna. Nira odlikuje emocionalna, ali istovremeno i racionalna dizajnerska estetika koja se temelji na Kijinom dizajnerskom duhu "Opposites United".

 


Namjenski izgled za kojim se okreću glave osmišljen je da inspiriše kretanje, a bitni elementi uključuju savremeno dizajnirana ugaona dnevna svjetla koja podsjećaju na otkucaje srca ("Heartbeat"), specifičan Aero C stub, odvažno dizajnirane panele za zaštitu podvozja i obloge koje naglašavaju robustan izgled elektrifikovanog crossovera. U kombinaciji s najnovijom evolucijom Kijinog „tigrovog lica" model utjelovljuje Kijin prepoznatljiv dizajn.

 

 

Kia Niro ima u svojoj ponudi tri elektrifikovana pogonska sklopa: električni, hibridni i priključni hibrid. U skladu s izborom ekološki prihvatljivije vožnje sve tri verzije opremljene su i s ekološki prihvatljivijim materijalima u unutrašnjosti, od recikliranih tapeta na plafonu, boje bez  organskih materijala u oblogama vrata te presvlake sjedišta od veganske poliuretanske (PU) kože, napravljene od materijala Tencel od drveta eukaliptusa.

 

 

 

 

Ovo dostignuće slijedi dugom nizu nagrada za dizajn koje je osvojila Kia. Posljednji uspjeh modela Niro Plug-in Hybrid je već 28. nagrada Red Dot koju je od 2009. godine osvojio neki model Kije. Lani je model EV6 krunisan kao "Best of the Best" zbog svog pionirskog i u budućnost usmjerenog dizajna, a 2021. je nagradu Red Dot za dizajn proizvoda osvojio i Kia Sorento.

Datum objave: 20/04/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook