Naslovna > Vijesti > Grčko „električno ostrvo“ dobilo VW policijska vozila

Volkswagen

Grčko „električno ostrvo“ dobilo VW policijska vozila

Direktor VW grupacije Herbert Diess i premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis su predali prva elekrična vozila vlastima u Astypalei, malom grčkom ostrvu u Egejskom moru...

Nakon što su vlasti u novembru prošle godine objavile plan da Astypaleu pretvore u „električno ostrvo“, dostavljeni su i prvi električni automobili VW ID.4 koje će koristiti opština, policija i ostale službe na ostrvu. Uz automobile su došli i Seatovi eScooteri, a ugrađeni su i prvi privatni i javni punjači. Kako se sistem bude razvijao dolaziće još električnih automobila, pa će biti moguće iznajmljivanje i dijeljenje vozila. Dugoročni cilj je da Astypalea postane pojam za održivu mobilnost i zelenu energiju. „Astypalea će predstavljati laboratoriju za buduću dekarbonizaciju Evrope. Moći ćemo da vidimo u realnom vremenu šta motiviše ljude da se brebace na e-mobilnost i koji podsticaji su potrebni da se prebace na održiv stil života. Astypalea bi mogla postati obrazac za brzu transformaciju kroz saradnju vlade i privatnog sektora“, izjavio je direktor VW grupacije Herbert Diess.

 

 


„Ovo prelijepo ostrvo će biti centralni stub tranzicije ka zelenoj energiji i izuzetno sam zahvalan lokalnoj zajednici za podršku ovom projektu.“, rekao je premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis. Prodaja električnih automobila privatnim kupcima će početi do kraja mjeseca, a ostrvljani će u početku moći da biraju između Volkswagena e-Up, ID.3, ID.4, a ljubiteljima vožnje na dva točka će biti dostupan Seat MO eScooter, sve uz izdašne subvencije vlade. Potpuno električni sistem dijeljenja automobila je za sada u fazi razvoja i trebao bi zamjeniti dosadašnji javni prevoz, a do 2023. godine bi trebao biti otvoren solarni park koji će pokriti 100 % energetskih potreba za punjenje automobila na ostrvu i preko 50 % ukupnog utroška energije. Plan predviđa i da bi do 2026. godine taj procenat trebao porasti na više od 80 %.

Datum objave: 03/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook