Naslovna > Tehnika > Greška u elektronici opoziva pola miliona vozila

Kia

Greška u elektronici opoziva pola miliona vozila

Vozila proizvedena u periodu između 2011. i 2013. godine imaju grešku u elektronici koja dovodi do toga da se usljed saobraćajne nesreće ne aktiviraju vazdušni jastuci a siguronosni pojasevi zaglavljuju...

Kompanija Kia sa tržišta Sjeverne Amerike povlači preko pola miliona svojih modela Kia Forte Sedan, Forte Coupe, Optima i Optima hybrid te Sedona miniven modele zbog problema sa vazdušnim jastucima i siguronosnim pojasevima. Naime, radio se tome da vozila proizvedena u periodu između 2011. i 2013. godine imaju grešku u elektronici koja dovodi do toga da se usljed saobraćajne nesreće ne aktiviraju vazdušni jastuci a siguronosni pojasevi zaglavljuju i tako dolazi do ozbiljnog problema. Zbog svega ovoga nadležna agencija NHTSA pokrenula je istragu.

 

 

Nažalost, rešenja za ovaj problem još uvijek nema, ali se u Kiji nadaju da će on biti otkriveno na vrijeme, odnosno do kraja jula, kada u servise počnu da pristižu vozila. Do sada je ovaj problem doveo do četiri žrtve i ozbiljnih povreda kod šest osoba u ukupno šest saobraćajnih nesreća. U istom košu našao se i Hyundai koji je tokom februara i aprila ove godine opozvao oko 580 hiljda vozila, a sada će Kia, odjednom sa tržišta povući čak 507 hiljada vozila. To je ukupno 1,1 milion vozila na tržištu Severne Amerike, a broj vozila koja će biti povučena sa ostalih tržišta još uvek nije poznat. Kia je najavila i da će sa tržišta povući i oko 100 hiljada primeraka modela Sedona, zbog problema sa kliznim vratima. 

Datum objave: 11/06/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook